eur:
395.73
usd:
367.09
bux:
65150.05
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Trump egója nemzetbiztonsági kockázat?

Trump egója nemzetbiztonsági kockázat?

Putyin orosz elnökkel való találkozója miatt ismét éles kritikát kapott Donald Trump. Az amerikai elnököt ezúttal két volt amerikai hírszerzési főnök bírálta, megemlítve, hogy „nemzetbiztonsági kockázat”, akit az orosz elnök „manipulál”

Ismét találkoztak, ismét jót beszélgettek, Putyin ismét tagadta, hogy Moszkva beavatkozott volna az amerikai politikába, és Trump ezt ismét elfogadta.

Az amerikai és orosz elnök szimbolikus helyszínen, az Egyesült Államok és a volt szovjet birodalom egyik ütközőzónájában, Vietnamban folytatott megbeszélést.

Trump a találkozó után azt mondta: elfogadja, és őszintének tartja Vlagyimir Putyin állítását, hogy az orosz vezetés nem próbálta meg manipulálni az üzletember győzelmével végződött tavalyi, amerikai elnökválasztást.

„Amikor csak találkozom vele, azt mondja: nem csináltam ilyet. És én elhiszem, tényleg elhiszem neki” – mondta az Air Force One elnöki repülőgépen az őt kísérő riportereknek Trump.

Később azonban már megpróbált kreatívan visszatáncolni. Úgy fogalmazott: bízik hírszerzési ügynökségeiben, amelyek más eredményre jutottak.

„Elhiszem, hogy Putyin úgy érzi, hogy ő és Oroszország nem avatkozott be a választásba. Arról szólva, hogy elhiszem-e, én az ügynökségeinkkel vagyok. Mivel ezeket jelenleg jó emberek vezetik, nagyon is hiszek a hírszerzési ügynökségeinknek” – mondta.

Trump élesen bírálta John Brennan volt CIA igazgatót és James Clappert, a Nemzetbiztonsági Ügynökség, a lehallgatási botrányról ismert NSA volt főnökét, akiket „politikai törtetőknek” titulált.

Brennan viszont egy vasárnapi tévéműsorban azt mondta: Putyin számára Trump jó példája annak, hogyan lehet valakit az egójára és a bizonytalanságára hatva manipulálni, ami nagyon-nagyon aggasztó nemzetbiztonsági szempontból.”

Trump ellenfelei szerint a CIA bizonyítékot szolgáltatott az orosz beavatkozásról, amelynek részeként hackerek információt hoztak nyilvánosságra arról, hogy a demokrata pártvezetés Bernie Sanders demokrata elnökjelölt-aspiráns ellen dolgozott és Hillary Clintont, a későbbi hivatalos jelöltet favorizálta.

A Trump iránti elfogultsággal nem vádolható Washington Post októberben viszont arra talált bizonyítékot, hogy a demokraták egy ügyvédi irodán keresztül pénzelték azt a nyugalmazott brit hírszerzési ügynököt, aki a Trump-stáb és az oroszok állítólagos összejátszásáról szóló dossziét összeállította.

Miközben Trump orosz kapcsolatai ügyében egy független ügyész folytat vizsgálatot és meghallgatásokat, addig a demokraták hivatalosan nem ismerték el, hogy finanszírozták volna a Trump-ellenes adatgyűjtést.

A demokraták tagadták azt is, hogy az ukrán kormánnyal együttműködve próbáltak Trumpot inkrimináló információhoz jutni. Az elnök volt kampányigazgatója, Paul Manafort viszont háziőrizetben van – pénzmosási vádak és amiatt, hogy tanácsadója volt a Nyugat és Moszkva között lavírozó, majd 2014-ben elüldözött Viktor Janukovics ukrán elnöknek, de nem deklarálta az amerikai kormány előtt, hogy „idegen ország ügynöke”. Manafort akár 80 év börtönt is kaphat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×