eur:
395.33
usd:
366.33
bux:
65412.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Puigdemont most a belgáknál nyilatkozik

Puigdemont most a belgáknál nyilatkozik

"Lelkes és sok erőt ad neki a támogatás" - ezt állítja Carles Puidgemont, a spanyol kormány által eltávolított katalán vezető új ügyvédje. A katalán önkormányzat volt vezetője Belgiumban keresett menedéket, ahol hírek szerint hamarosan beszédet mond.

Miközben Spanyolország közvetlen irányítás alá vonta Katalóniát, a vitatott legitimitású és eredményű népszavazás után függetlenséget kikiáltó volt katalán vezető Brüsszelben keresett menedéket.

Carles Puigdemont jelentések szerint azért utazott el, mert Belgium nem adja ki Spanyolországnak, ahol a főügyész sürgette, hogy lázadás, zendülés és hűtlen kezelés miatt emeljenek vádat a katalán autonómia teljes vezetése ellen.

Puigdemont egy bevándorlási ügyekkel foglalkozó belga ügyvédet fogadott fel. Az önkormányzat egyik tanácsadója Aleix Sarri Camargo azt mondta, hogy Puigdemonttal együtt kedden sajtótájékoztatót tartanak. „Készek vagyunk nemzetközi dimenziót adni” a spanyol alkotmány 155. Cikkelyének – amelyre hivatkozva Madrid ideiglenesen megszüntette a katalán autonómiát.

A katalán vezető ügyvédje Paul Bekaert azt mondta: ügyfele „lelkes és sok erőt ad neki” hívei támogatása.

Hírek szerint Puigdemont és öt volt minisztere hétfőn autóval Marseillbe ment, majd onnan Brüsszelbe repült.

Ezt követően találgatások indultak meg arról, hogy a katalán vezető politikai menedékjogot kérhet Belgiumtól, amire Theo Francken belga bevándorlásügyi miniszter azt mondta, hogy az „nem lehetetlen” és „százszázalékosan legális” elképzelés.

Charles Michel miniszterelnök ugyanakkor felszólította miniszterét, hogy „ne szítsa a tüzet” és azt mondta a menedékkérelem „egyáltalán nincs napirenden” – jelentette a Sky News.

A civakodó nyelvi és kulturális közösségei közötti törékeny egyensúly által egyben tartott Belgiumban nem fogadta egyöntetű öröm a katalán vezetés érkezését.

A francia nyelvű Le Soir című lap például azt írta: A svédek jobban jártak volna ezzel a nehéz vendéggel.

A flamand nyelvű De Morgen pedig feltette a kérdést: Vajon Puigdemont éket ver a belga miniszterelnök és befolyásos flamand N-VA párt közé? Az N-VA – amely a flamand régió kormánypártja - nacionalista alapokra épült politikai erő, amelynek végső célja Flandria békés és fokozatos leválasztása Belgiumról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×