eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Meggátolnák Babis kisebbségi kormányát

Meggátolnák Babis kisebbségi kormányát

Miloš Zeman cseh köztársasági elnök megbízta Andrej Babišt, a képviselőházi választásokon győztes ANO mozgalom elnökét, hogy alakítson kormányt Csehországban.

Az államfő jónak tartaná, ha kisebbségi kormánya lenne Csehországnak, s úgy látja, a választások után kialakult belpolitikai helyzetben nehéz lesz többségi kormányt alakítani.

Miloš Zeman azért bízta meg Andrej Babišt a kisebbségi kormány megalakításával, mert mint mondta, a többségi kormányban résztvevő pártok programjai gyakran semlegesítik egymást, s az eredmény az, hogy végül senki sem kormányoz. 

Andrej Babiš azután döntött a kisebbségi kormány felállítása mellett, hogy a képviselőházba bejutott pártok elnökeinek egyikével sem tudott megállapodni abban, hogy koalícióra lépjenek vele. Egyedüliként a Szabadság és Közvetlen Demokrácia párt vezetője, Tomio Okamura hízelgett Babišnak, aki azonban elutasította a szövetséget a japán származású pártvezetővel és pártjával. Okamura válaszul kijelentette, ő sem fogja támogatni a kisebbségi kormányzást.

Közben Miroslav Kalousek, az ellenzéki TOP09 párt elnöke is közölte,

szeretné megakadályozni, hogy Andrej Babiš kisebbségi kormányt alakíthasson.

Arra szólított fel, hogy a parlament alsóháza addig maradjon határozatképtelen, amíg Babiš elő nem áll valamilyen transzparens javaslattal, azaz egy többségi kormány tervezetével.

„Sem Babiš, sem Zeman nem titkolta, hogy kisebbségi kormányt akar, azaz az ANO egyszínű kormányát, amely meghatározatlan ideig kormányozna anélkül, hogy bizalmat kapna” – fejtette ki véleményét Kalousek, aki megoldásként azt javasolja, elég, ha nem választják meg az alsóház elnökét, s így a kisebbségi kormány sem jöhet létre. Erre a posztra Radek Vondráček, az ANO és Petr Fiala, az ODS jelöltje pályázik. „Ez az egy megoldás van arra, hogyan tudjuk elejét venni, hogy egyszínű kabinet alakuljon, amely ráadásul kisebbségben kormányozna: ne válasszuk meg se Vondráčeket, se Fialát” – szólított fel a TOP09 párt elnöke.

Az ANO közben már arról is szivárogtatott a sajtónak, hogy nézhet majd ki az új Babiš-kabinet. Az ANO jelenlegi öt minisztere továbbra is a kormány tagja maradna, azzal a különbséggel, hogy Martin Stropnický a külügyi tárcára cserélné az eddig irányított védelmi minisztériumot. „Stropnický úr karrierdiplomata, megvan a kellő tapasztalata” – jegyezte meg az esetleges cserével kapcsolatban Andrej Babiš.

Zeman elnök korábban kifejtette: meggyőződése, hogy január 12-ig, az államfőválasztásig, amelyen ő is indul, feláll az új cseh kormány. Babiš korábban azt nyilatkozta, hogy az új kormányt karácsonyig szeretné létrehozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×