eur:
393.46
usd:
366.96
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Olyan volt, mint a világvége - drámai vallomás az erdőtűzről

"Olyan volt, mint a világvége" - drámai vallomás az erdőtűzről

Háromnapos nemzeti gyászt hirdettek Portugáliában az erdőtűzek többtucat áldozatára emlékezve. Vasárnap óta legkevesebb 36 ember veszett oda a gyorsan terjedő tüzekben, amelyek a szomszédos Spanyolországban is pusztítást okoznak.

A szárazság és az Atlanti-óceánon átsöprő Ophelia hurrikán szelei szították fel azokat a lángokat, amelyek több tucat ember életét követelték a hétvége óta az Ibériai-félszigeten.

A tragédia különösen Portugáliát sújtotta, hogy kedd reggeli adatok szerint 36 ember haláláról tudnak. Spanyolország Galícia tartományában három holttestet találtak.

A Portugáliát kettészelő Targus folyótól északra szükségállapotot hirdettek. A mostani erdőtüzek a legsúlyosabbak a 2006-os, hasonló katasztrófa óta.

Antonia Costa miniszterelnök azt mondta: életbe léptetik annak a jelentésnek a tűzvédelmi ajánlásait, amelyet a júniusi tüzek után adtak ki. A nyáron 64-en vesztették életüket.

Hétfőn szerencsére sok helyen elkezdett esni az eső, de nem oltott ki minden tüzet.

A lakosok azt mondták, nem volt sok idejük. „Egyszer csak megjelent a tűz a falu lábánál, és hihetetlenül gyorsan terjedt” – mesélte Vouzela település egyik lakója.

„Olyan volt, mint a világvége. Mindenki elmenekült”.

A Portugáliától északra található spanyol Galíciában a hatóságok szerint gyújtogatók okozták a tüzeket. A helyzet nyomán a régióba utazott a galíciai származású Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök. A tűzvész egy időre elterelte a figyelmet a katalán függetlenségi vitáról.

Közben Írországban, az Ophelia hurrikán szelei közel 250 ezer otthon áramszolgáltatását szüntették meg. A vihar tetőket tépett le és fákat döntött ki, amelyek két ember halálát okozták az Ír Köztársaságban.

Az extrém időjárás továbbvonult Skócia és Észak-Anglia felé, ahol 110 kilométeres széllökésekre számítottak.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×