eur:
394.25
usd:
369.7
bux:
65209.95
2024. április 19. péntek Emma
Kikiálthatják a katalán függetlenséget

Kikiálthatják a katalán függetlenséget

Katalónia néhány napon belül kikiáltja függetlenségét – közölte a spanyolországi régió vezetője az ellentmondásos hétvégi népszavazás nyomán. Közben Fülöp spanyol király ritka televíziós üzenetben bírálta a katalán vezetést, és az alkotmányos rend helyreállítását sürgette.

Katalónia forrong – megrögzött szeparatisták és a függetlenség ellenzői is a spanyol kormány ellen tüntettek. Ami egyesítette őket, az a régióba vezényelt spanyol rendőrök kemény fellépése volt, amelynek nyomán több mint 800-an megsebesültek.

A tiltakozás részeként kedden zárva tartott a régióban sok üzlet és hivatal, valamint leállt a tömegközlekedés. Voltak azonban olyan üzletek Barcelonában, amelyek csak az aktivisták nyomására húzták le a rolót.

A regionális főváros utcáin több tízezren vonultak fel, a tiltakozók lezártak több autópályát is. A fontosabb spanyol szakszervezetek ugyanakkor nem támogatták a sztrájkot.

A tüntetők mellett állt ki viszont a Barcelona futballklub, ahol leállították az edzést, és bezárt a múzeum. A Barca közleményében ugyanakkor nem foglalt nyíltan állást a függetlenség mellett.

A vasárnapi referendumon a résztvevők 90%-a az elszakadásra szavazott, csakhogy a szavazásra jogosultnak mondott 5,4 millió lakos kevesebb mint fele, mintegy 2 millió ember ment el voksolni.

Így a katalánok 36%-a foglalt állást az önállóság mellett, és Carles Puigdemont, a regionális autonómia vezetője ennek nyomán közölte azt, hogy

napokon belül kikiáltják a függetlenséget.

A spanyol kormány szerint jogsértő voksolás utáni első interjújában a katalán vezető azt mondta a BBC-nek, hogy a végleges eredmények után 48 órával egyoldalúan kikiáltják a függetlenséget – ez valószínűleg a hétvégén, vagy a jövő hét elején történik meg. Azt állította, hogy „mindig is párbeszédet akart a spanyol kormánnyal, de a katalánoknak kell dönteniük”.

„Hogyan fogadhatja el Spanyolország, hogy össze akarják tépni az alkotmányát?”

– tette fel a kérdést a riporter. „Egyetlen társadalomnak sem kell elfogadnia olyan status quót, amit nem akar. Vannak emberek, akik úgy értelmezik az alkotmányt, mint a Bibliát, mintha az abszolút igazságokat tartalmazna, még akkor is, ha a nép mást akar” – szólt a válasz.

VI. Fülöp spanyol király keddi televíziós beszédében „felelőtlennek” nevezte a katalán kormányzatot. „A jogon és demokrácián kívül helyezték magukat, megpróbálták megtörni Spanyolország egységét és nemzeti önrendelkezését”. A király határozottan kiállt Mariano Rajoy kormánya mellett, amelynek felelőssége – szavai szerint – „legitim hatalomként biztosítani az alkotmányos rendet”.

Azt is megjegyezte, hogy „a katalán kormányzat szisztematikusan megsértette a törvényt, megengedhetetlen hűtlenséget mutatott és aláásta a katalán társadalom harmóniáját és az együttélést”.

A forrongó tartományban viszont a szeparatisták és a kilépést nem forszírozó katalánokat is felháborította, hogy a király nem tért ki a Spanyolország más területeiről odavezényelt rendőrök kemény fellépésére.

A helyzet súlyosságát jól jelzi, hogy a király általában csak karácsonykor szól a nemzethez, és nem szól bele a spanyol politikába. Legutóbb Fülöp apja, János Károly lépett közbe, az 1981-es sikertelen katonai puccs idején.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

A magyar kórházakban a következő napoktól mobil ellenőri csoportok jelenhetnek meg, hogy ellenőrizzék, az orvosok és a szakdolgozók munkaidőben valóban jelen vannak-e az egészségügyi intézményekben. A revízió a betegekre is kiterjed, és azt vizsgálják, valóban „az állami finanszírozásnak megfelelően vannak-e az intézményekben elhelyezve”. Az ellenőrzés célja, hogy kiszűrjék azt, hogy az állami egészségügyi dolgozók munkaidőben a magánszektorban maszekolnak – számolt be a Válasz Online saját értesülései alapján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×