eur:
393.76
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Merkel kész beadni a derekát

Merkel kész beadni a derekát

A vasárnap tartott németországi választás óta forrongás lett úrrá a pártokon: a kancellár CDU-jában ugyanúgy, mint a testvérpártban, a CSU-ban, többen is a vezetést okolják az igencsak gyenge szereplésért. Nagyjából hasonló a helyzet az időközben ellenzéki szerepre készülő szociáldemokratáknál, míg a jelentős szavazatnyereséggel előretört Alternatíva Németországnak nevű jobboldali párt elnöke nemcsak leköszönt tisztségéről, de ki is vált a pártból. A kancellár részéről koalícióra kiszemelt szabaddemokraták és zöldek vezetősége kettős feladattal küzd: egyfelől azt vitatja, hogy milyen feltételek mellett tud részt venni egy új kormányban, másfelől pedig igyekszik elfogadtatni a tagsággal a közeledést a két konzervatív párthoz. Már a kibontakozás jelei is mutatkoznak.

Münchenben szerdán válságülést tart a bajor tartományi parlament 101 kereszténypárti képviselője. Alighanem a történelem fintora, hogy ezt éppen 10 esztendővel azután tartják, hogy gyakorlatilag hasonló körülmények között az addigi pártelnök és kormányfő, Edmund Stoiber lemondásra kényszerült, és Horst Seehofer került a helyére.

Miután Seehofer vezetésével a Keresztényszociális Unió (CSU) a vasárnapi választáson földcsuszamlásszerű veszteséget szenvedett, egyre kevesebben elégednek meg a bajor kormányfő azon ígéretével, hogy a jövő évben esedékes bajorországi tartományi választásig megpróbálnak mindent helyrehozni, a párt népszerűségének vészes hanyatlásáért Seehofert teszik felelőssé, és távozását sürgetik.

Ilyen követelés ugyan még nem hangzott el Angela Merkellel szemben, de pártjában, a Kereszténydemokrata Unióban (CDU) is komoly megütközést keltett, hogy magára vállalta ugyan a felelősséget a gyenge szereplésért, de rögtön hozzáfűzte azt is, hogy semmi okot nem lát eddigi irányvonalának megváltoztatására.

Feltehetően a kancellár eddigi politikájának bírálatát juttatta kifejezésre, hogy a kereszténypártok eddigi parlamenti frakcióvezetőjét, a kancellárhoz igen közel álló Volker Kaudert a 239 újonnan megválasztott képviselő közül csupán 180 támogatta. Négy évvel ezelőtt Kauder még több mint 90 százalékos többséggel szerezte meg ezt a kulcsfontosságú tisztséget.

Az ülésről kiszivárgott hírek szerint

a kancellár hajlik arra, hogy bizonyos feltételek mellett elfogadja a menekültek beengedésének korlátozását,

amelyet a bajor kormányfő ismét szorgalmazott. A kompromisszum értelmében a négypárti koalícióban résztvevő párt kidolgoznának egy olyan bevándorlási törvényt, amely a genfi konvenció alapján megerősíti a politikai menedékjog érvényességét, de felső határt szabna a szakképzettséggel rendelkező, álláskeresés céljából beutazni készülő külföldiek esetében.

Ezt a megoldás a jelek szerint már nem tartja elfogadhatatlannak sem a Szabaddemokrata, sem pedig a Zöldpárt. Ennek ellenére egyre kevesebben számolnak azzal, hogy karácsony előtt megalakulhat az új kormány Berlinben.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×