Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Német választások: kis meglepetés várható

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Két nappal a németországi választások előtt változatlanul úgy tűnik, hogy az elkövetkező törvényhozói időszakban is Angela Merkel lesz a kancellár, de a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok arra vallanak, hogy az elmúlt napokban kizárólag az Alternatíva Németország számára elnevezésű jobboldali pártnak sikerült tovább erősítenie népszerűségét a szavazók körében, így nem lehet kizárni, hogy vasárnap közvetlenül felsorakozik a jelenleg kormányzó koalíciós pártok mögé és maga mögé utasítja a Baloldali Pártot, a zöldeket és a szabaddemokratákat.

A második német tévécsatornán csütörtökön késő este közvetített utolsó televíziós vitában a parlamenti bejutásra legesélyesebb hét párt vezetői még egyszer megpróbálták népszerűsíteni a programjukat és az eddiginél több támogatót szerezni.

Ezen sem a kancellár, sem pedig kihívója nem vett részt, mindketten a helyettesüket küldték a nem egyszer hangos összecsapásba torkollt vitába.

A tévé-csatorna "Politbarométer" néven pénteken délelőtt nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási eredményei azonban arra vallanak, hogy csupán a kiváltképpen idegenellenes jelszavakkal fellépő, de igencsak szerény gazdasági felkészültségről tanúskodó Alternatíva Németország számára elnevezésű jobboldali párt tudott újabb támogatókat toborozni, és így a válaszadók immár 11 százaléka vallotta, hogy vasárnap az AfD betűszóval elhíresült pártra adja voksát.

A kancellárt támogató két kereszténypárt változatlanul 36 százalékra, az ellenzéki zöldek 8 százalékra számíthatnak, míg a berlini törvényhozásból négy éve kibukott Szabaddemokrata Pártnak 10 százalékkal komoly esélye van a visszatérésre a szövetségi parlamentbe, a Bundestagba.

A szociáldemokraták, akik Martin Schulz pártelnökké választása után óriási lendülettel vetették magukat a kampányba, a héten tovább vesztettek népszerűségükből és így a voksok alig 21 százalékára számíthatnak.

A választási kampány elemzőinek feltűnt, hogy az ipartól kapott pártadományok Ezúttal kiváltképpen az autógyárak valamint a vegyipari konszernek támogatták bőkezűen a még hivatalban lévő koalíciós pártokat. Ezeket az összegeket a pártok azonnal nyilvánosságra is hozták, mert a német törvények értelmében csak az 50 ezer euróig terjedő adományokat lehet bizalmasan kezelni.