eur:
394.35
usd:
371.39
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Új információk a londoni robbantásról

Új információk a londoni robbantásról

Gyorsan halad a nyomozás - így jellemezte a brit belügyminiszter a kudarcot vallott pénteki londoni metrómerénylet utáni eseményeket. A hétvégén két fiatalt is letartóztattak, aminek nyomán mérsékelték a korábbi készültség szintjét. Ez azt jelenti, hogy nem számítanak azonnali merényletre.

A brit rendőrség folytatja egy 18 és 21 éves fiatalember kihallgatását, akiket a londoni metrón pénteken végrehajtott merényletkísérlet után fogtak el.

A támadásban – amelynek során nem robbant be a házilag készített pokolgép fő töltete – harmincan sebesültek meg. A legtöbben égési sérüléseket szenvedtek el, három embert a hétvégén is kórházban tartottak.

A rendőrök szombaton Doverben fogtak el egy 18 éves fiút – ebből a kikötőből indul naponta több száz komp az európai kontinensre.

Szintén szombaton, a Heathrow reptér közelében vettek őrizetbe egy 21 éves fiatalembert.

A brit média szerint a két gyanúsított közül a fiatalabb a Londontól nem messze nyugatra fekvő Sudbury-on-Thames városban lakhatott, ahol három címen is házkutatást tartottak a rendőrök.

A hatóságok annyira komolyan vették a dolgukat, hogy 60 lakót azonnal kiparancsoltak a házukból és az egyik utca közepén egy rögtönzött fémfalat húztak fel.

Házkutatást tartottak egy idős házaspárnál, akik gyámként az elmúlt 30 évben több, mint 260 gyereket neveltek fel. Penelope és Ronald Jonest munkájuk elismeréseként korábban kitüntette Erzsébet királynő. Feltételezések szerint náluk élt a 18 éves és egyes tudósításokban irakiként leírt fiatalember.

Szomszédaik azt állították, hogy a házaspár két fiatalra vigyázott, közülük a 18 éves „borzasztóan viselkedett” és a rendőrök egyszer már kihallgatták – épp a Parsons Green-i rendőrőrsön, amelynek közelében a robbanás történt.

Egy helyi önkormányzati képviselő szerint a fiatal 15 éves korában érkezett Irakból, ahol szülei meghaltak. Előkerült egy videó, amelyen egy Lidl-táskát cipelő férfit látni – az ITV tévéadó szerint Sudbury-ben rögzítette egy térfigyelő kamera. A hatóságok ezt a videót és még több tucat más felvételt vizsgáltak a támadással kapcsolatban, amelyet az Iszlám Állam vállalt magára.

Vasárnap este a rendőrök egy másik gyámságba fogadott menekült otthonában is házkutatást tartottak, szintén London nyugati határán.

Közben törvényszéki szakértők folytatták a fel nem robbant pokolgép vizsgálatát. Kiszivárgott értesülések szerint a hajfestékben található hidrogén-peroxid felhasználásával készült triaceton-triperoxidot és szögeket tartalmazott.

A letartóztatások nyomán kritikusról komolyra csökkentették a terrorfenyegetettségi szintet Nagy-Britanniában, ez azt jelenti, hogy

a brit hírszerzés szerint elhárult az azonnali terrortámadás fenyegetése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×