eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Emberi életre alkalmatlan szigetek maradtak Irma után

"Emberi életre alkalmatlan" szigetek maradtak Irma után

„Alkalmatlan az emberi életre” – így jellemzik a Brit Virgin-szigeteket az Irma pusztítása után. A hurrikán nyomán felmerült, hogy Florida szövetségi állam déli partvidékén is humanitárius válság alakulhat ki.

Káosz, pánik és harag uralkodik azokon a kis karibi szigeteken, amelyeken mérhetetlen pusztítást végzett az Irma hurrikán.

Egyelőre nem világos, hogy pontosan mennyi lehet az áldozatok száma, miközben a túlélőknek a szennyvízzel, patkányokkal és fegyveres fosztogatókkal kell szembenézniük – írja a Guardian című lap.

A Brit Virgin-szigeteken sok helyen porig rombolta a házakat a vihar és a lakosok azt várják, hogy átviszik őket a kevesebb kárt szenvedett Puerto Ricora.

Miközben az emberek jobbára segítenek egymásnak, fegyveres rablásokról és fosztogatásról és érkeztek jelentések.

„Borzalom. Ez a sziget alkalmatlan az emberi életre.

Tegnap részleges evakuálás volt, a sebesülteket és a leginkább rászorultakat vitték el, de még sokan akarnak távozni” – mondta Sarah Thompson ügyvéd, a legnagyobb Brit Virgin-sziget, Tortola lakosa.

A térségben 30 fokos a nappali hőmérséklet, az utcákon szemét és rothadó étel hever és patkányok és madarak fészkelték be magukat a házakba – mondták még túlélők.

A brit fennhatóságú területekre a heves bírálatok után megérkezett az első segély az anyaországból, amit katonák osztanak szét. A francia és holland hatóságok szintén katonákat és segélyt küldtek a hozzájuk tartozó szigetekre.

A lakosok azt is elmondták, hogy sok embert még nem találtak meg, mert vannak utak, amelyek teljesen el vannak zárva és vannak házak, amelyekből nem lehet kijutni.

Közben a Florida déli részén található festői szépségű szigeteken is súlyos a helyzet. Rick Scott kormányzó személyesen mérte fel a károkat a Keys néven ismert szigetcsoporton.

Emberi életre alkalmatlan szigetek maradtak Irma után

„Nincs víz, nem működik a szennyvízelvezetés, nincs áram” – mondta. A hullámok hajókat sodortak a házakba és a legerősebb épületek is kárt szenvedtek. Hetekbe vagy

akár hónapokba telhet, míg ismét lakhatóvá teszik a szigeteket

– tette hozzá.

Monroe megye vezetése egyenesen „lehetséges humanitárius válságról” beszélt. A körzetbe katonákat vezényeltek az esetleges halottak összegyűjtésére. A szigeteken alig van víz, élelmiszer és üzemanyag és 200 villanyoszlop dőlt ki, ami súlyos életveszélyt jelent. Emellett hétfőn nem működtek a telefonvonalak.

Több száz kilométerrel távolabb, a szövetségi állam északi végén található Jacksonville-ben mentőalakulatok próbálták biztonságos helyre vinni a lakosokat, akiknek otthonában derékig ért a víz.

A nemzetközi repteréről és vidámparkjairól ismert Orlandóban, a félsziget központi részén is súlyos áradásokról és magas vízszintről számoltak be. A hurrikán következtében hétmillió ember maradt áram nélkül és hatmillió embert evakuáltak, sokakat még mindig nem engedtek vissza lakóhelyükre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×