Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Emberi életre alkalmatlan" szigetek maradtak Irma után

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
„Alkalmatlan az emberi életre” – így jellemzik a Brit Virgin-szigeteket az Irma pusztítása után. A hurrikán nyomán felmerült, hogy Florida szövetségi állam déli partvidékén is humanitárius válság alakulhat ki.

Káosz, pánik és harag uralkodik azokon a kis karibi szigeteken, amelyeken mérhetetlen pusztítást végzett az Irma hurrikán.

Egyelőre nem világos, hogy pontosan mennyi lehet az áldozatok száma, miközben a túlélőknek a szennyvízzel, patkányokkal és fegyveres fosztogatókkal kell szembenézniük – írja a Guardian című lap.

A Brit Virgin-szigeteken sok helyen porig rombolta a házakat a vihar és a lakosok azt várják, hogy átviszik őket a kevesebb kárt szenvedett Puerto Ricora.

Miközben az emberek jobbára segítenek egymásnak, fegyveres rablásokról és fosztogatásról és érkeztek jelentések.

„Borzalom. Ez a sziget alkalmatlan az emberi életre.

Tegnap részleges evakuálás volt, a sebesülteket és a leginkább rászorultakat vitték el, de még sokan akarnak távozni” – mondta Sarah Thompson ügyvéd, a legnagyobb Brit Virgin-sziget, Tortola lakosa.

A térségben 30 fokos a nappali hőmérséklet, az utcákon szemét és rothadó étel hever és patkányok és madarak fészkelték be magukat a házakba – mondták még túlélők.

A brit fennhatóságú területekre a heves bírálatok után megérkezett az első segély az anyaországból, amit katonák osztanak szét. A francia és holland hatóságok szintén katonákat és segélyt küldtek a hozzájuk tartozó szigetekre.

A lakosok azt is elmondták, hogy sok embert még nem találtak meg, mert vannak utak, amelyek teljesen el vannak zárva és vannak házak, amelyekből nem lehet kijutni.

Közben a Florida déli részén található festői szépségű szigeteken is súlyos a helyzet. Rick Scott kormányzó személyesen mérte fel a károkat a Keys néven ismert szigetcsoporton.

Irma Floridában

„Nincs víz, nem működik a szennyvízelvezetés, nincs áram” – mondta. A hullámok hajókat sodortak a házakba és a legerősebb épületek is kárt szenvedtek. Hetekbe vagy

akár hónapokba telhet, míg ismét lakhatóvá teszik a szigeteket

– tette hozzá.

Monroe megye vezetése egyenesen „lehetséges humanitárius válságról” beszélt. A körzetbe katonákat vezényeltek az esetleges halottak összegyűjtésére. A szigeteken alig van víz, élelmiszer és üzemanyag és 200 villanyoszlop dőlt ki, ami súlyos életveszélyt jelent. Emellett hétfőn nem működtek a telefonvonalak.

Több száz kilométerrel távolabb, a szövetségi állam északi végén található Jacksonville-ben mentőalakulatok próbálták biztonságos helyre vinni a lakosokat, akiknek otthonában derékig ért a víz.

A nemzetközi repteréről és vidámparkjairól ismert Orlandóban, a félsziget központi részén is súlyos áradásokról és magas vízszintről számoltak be. A hurrikán következtében hétmillió ember maradt áram nélkül és hatmillió embert evakuáltak, sokakat még mindig nem engedtek vissza lakóhelyükre.