eur:
395.65
usd:
372.03
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Ismét keménykednek Ficóval

Ismét keménykednek Ficóval

Az eltervezettekkel ellentétben várhatóan nem sikerül szeptember elején aláírni az új koalíciós szerződést Szlovákiában, ahogyan azt Robert Fico miniszterelnök szerette volna, de egy héten belül eldőlhet a koalíció sorsa. Az ellenzék ugyanis csütörtökön bizalmatlansági indítványt terjesztett be Ján Richter munka- és szociális ügyi miniszter ellen, és amennyiben a Smer tárcavezetőjének leváltását a második legnagyobb kormánypárt, a Szlovák Nemzeti Párt megszavazza, bukhat a kormány, és akár előrehozott választásokat is tarthatnak.

Szlovákiában még mindig nem került pont a több mint három hete húzódó kormányválság végére. A válság előzménye, hogy Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke augusztus 7-én váratlanul felmondta a koalíciós szerződést, és azt kérte partnereitől, a Smertől és a Hídtól, hogy fogalmazzák újra a kormány prioritásait. Robert Fico miniszterelnök múlt pénteken hangsúlyozta, hogy a szerződés záradékát szeptember 1-jéig ki kell dolgozni. Ám minden jel arra utal, hogy a koalíciós szerződés kibővítése nem készül el a kormányfő által megszabott határidőig.

 A Smer és az SNS hallgat az új prioritásokat illetően. A Híd háza tájáról annyi szivárgott ki, hogy a hétvégén húsz pontba foglalták össze elképzeléseiket, ám Ravasz Ábel, a párt alelnöke ezek közül egy konkrétumot sem említett. „Annyit mondhatok, van köztük az igazságügyet, a közlekedést, a környezetvédelmet és természetesen a nemzeti kisebbségeket érintő téma” – tájékoztatott Ravasz, de azt ő sem tudta megmondani, mikor írják alá az újrafogalmazott koalíciós szerződést.

Közben az ellenzéknek sikerült összegyűjtenie a kellő képviselői aláírást ahhoz, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtson be Ján Richter munka- és szociálisügyi miniszter ellen. A tárcavezetőt ez egyik Galántán található reszocializációs központ körüli botrány miatt akarják leváltani. A központban fiatalkorúakkal való szexuális visszaélés gyanúja merült fel. Ha az ellenzéki javaslatot a kormányválságot kirobbantó SNS képviselői is megszavazzák, széteshet a koalíció. A nemzetiek azért dönthetnek Ján Richter menesztése mellet, mert két héttel ezelőtt Robert Fico leváltotta az ő oktatási miniszterüket, Peter Plavčant, s most így akarnak gátat szabni a nagyobbik kormánypárt önkényének. Az SNS a sajtóval már közölte, hogy támogatják Richter menesztését. A nyilatkozat szerint a párt hosszú ideje elnyomta fenntartásait a miniszter tevékenységével kapcsolatban. A nemzetiek egyúttal keményen bírálták Marek Maďarič kulturális minisztert, akit szintén a Smer ültetett a tárca élére.

Azt már a Smer alelnökei is elismerik, ha az ellenzék és Andrej Danko pártjának összefogásával sikerül meneszteni a munkaügyi minisztert, valószínűleg megbukik a harmadik Fico-kormány.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×