eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Szigorítaná a gazdasági bevándorlók befogadását Prága

Szigorítaná a gazdasági bevándorlók befogadását Prága

Csehország szigorítana a gazdasági migránsok befogadásának feltételein. A cél, hogy a külföldiek könnyebben integrálódhassanak a cseh társadalomba, és ne jelentsenek biztonsági kockázatot.

A Právo című napilap szerint a Csehországba munkavállalás céljából érkező külföldi állampolgároknak eddig egyetlen kötelességük volt csupán: vizsgát kellett tenniük cseh nyelvből. Ez alapvetően arra szolgált, hogy szóban és írásban is képesek legyenek megértetni magukat a környezetükkel.

A jövőben egy – eddig csak önkéntes alapon működő – integrációs tanfolyam elvégzésére is kötelezik majd a Csehországban dolgozni szándékozó külföldieket.

Amennyiben nem vesznek részt a tanfolyamon, több ezer koronás pénzbüntetésre számíthatnak.

„A külföldieknek kell alkalmazkodniuk a mi életformánkhoz, nem pedig nekünk az övékéhez. Bizonyos szinten ismerniük kell a cseh nyelvet, és azokat a feltételeket, amelyek alapján a társadalmunk működik” – nyilatkozta a lapnak Ondřej Benešík, a cseh képviselőház európai ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke. Megjegyezte: ugyanakkor óvatosságra is szükség van, nehogy a túlzott szigorral olyan munkavállalókat is elutasítsanak, akikre az államnak nagy szüksége lenne.

A belügynek az is a szándékában áll, hogy a külföldiek integrálását elősegítő központokat átvegye az eddig azokat működtető civil szférától. A jövőben minden régióban működne egy ilyen központ. A kormány a módosítások alapján lehetőséget kapna arra, hogy

kvótákban határozza meg, hány szakemberre van szükség bizonyos szakmákban. 

A gazdasági bevándorlás szabályozására a cseh belügy szerint azért is szükség van, mert külföldön egyre nagyobb az érdeklődés a hosszú távú csehországi munka vagy vállalkozásalapítás iránt. Míg 2014-ben háromezer ilyen kérvényt kaptak a cseh hatóságok, 2016-ban már kilencezret.

A prágai kabinet szeptember végén vitatja meg a belügyminisztérium által már elkészített törvénymódosító javaslatot. Csehországban jelenleg több mint félmillió külföldi állampolgár él és dolgozik hosszú lejáratú engedéllyel.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×