eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Bukhat a kormánykoalíció Szlovákiában

Koalíciós válság alakult ki Szlovákiában, miután Andrej Danko házelnök, a kormánypárti Szlovák Nemzeti Párt vezetője felmondta a koalíciós szerződést. A pártelnök azzal indokolta döntését, hogy elkerülhetetlen új szabályok megfogalmazása a koalíción belül.

Inog az eddig stabilnak vélt hárompárti szlovák kormánykoalíció, miután a második legnagyobb kormánypárt vezetője hétfőn váratlanul bejelentette, felmondja a tavaly megkötött koalíciós szerződést. Andrej Danko, az SNS elnöke úgy véli, hogy a 2017-es jó szociális-gazdasági helyzetnek köszönhetően új prioritásokat kell megfogalmazni a koalíción belül, ezt le kell fektetni az új koalíciós szerződésben, és közzétenni a kormányprogramban, valamint új költségvetést kell összeállítani. A nemzeti párt elnöke azt kéri partnereitől, hogy kezdjenek kétoldalú, illetve többpárti egyeztetésbe az SNS vezetésével, amelyen újra tárgyalják a koalíciós szerződést.

A Hidat a koalíció egyik partnereként váratlanul érte Andrej Danko bejelentése, amelyre Bugár Béla pártelnök úgy reagált, hogy a témát a Koalíciós Tanácsnak kell megtárgyalnia, azt azonban nem közölte, mikor lesz tanácsülés. Addig személyesen nem kíván a sajtónak nyilatkozni. Debnár Klára a párt szóvivője viszont a következőket mondta: „A Szlovák Nemzeti Párt lépése nem kis meglepetést okozott a Híd számára, hiszen a kormánykoalíció működése eredményesnek mondható, sorra teljesíti a kormányprogramban kitűzött céljait. Ezért nem értjük az SNS elnökének követeléseit. Azt gondoljuk, maga a módszer, amelyet választott, nem erősíti meg sem a választók, sem a koalíciós partnerek bizalmát, hanem éppen ellenkezőleg, gyengíti azt.”

A két legerősebb ellenzéki párt szerint az SNS elnöke zsarolja a koalíciós partnereit, és az a célja, hogy káoszt teremtsen, mert ezzel el akarja vonni a figyelmet az EU-alapok körüli botrány miatt, amely az oktatásügyi minisztériumnál robbant ki. A Szabadság és Szolidaritás arra figyelmeztet, hogy ha ebből – ahogy fogalmaztak – előrelátható augusztusi színjátékból bekövetkezne a kormány bukása, ők készen állnak az előrehozott választásokra, és arra is, hogy átvegyék a kormányzás felelősségét. A másik legerősebb ellenzéki párt, az OĽaNO-NOVA képviselői rámutattak, hogy szerintük a koalíció képtelen együtt kormányozni, és az oktatásügyben, illetve az egészségügyben uralkodó problémák megoldása helyett most majd azon civakodnak, hogy ki mire szeretne szert tenni.

Ján Baránek politológus szerint Andrej Danko lépése azt jelenti, hogy az SNS keze nincs megkötve a kormányprogramot érintő parlamenti szavazás esetén, egyúttal ezzel tulajdonképpen kétpártira szűkült a koalíció. A szakember úgy látja, nem valószínű, hogy Danko előrehozott választásokat szeretne, hanem át akarja értékelni a szerződést, és átírni a szabályokat. „Kockázatos játékba kezdett, mivel azt is el tudom képzelni, hogy a Smer belemegy az előrehozott választásokba, esetleg abba, hogy az SNS csendben, kívülről támogassa a kormányt” – jegyezte meg a politológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×