eur:
395.7
usd:
372.07
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Jean-Claude Juncker: Elfogadhatatlan, a kettős élelmiszerminőség

Megértést talált, megoldást egyelőre nem Robert Fico szlovák miniszterelnök Jean-Claud Junckernél az Európai Bizottság elnökénél, akivel Brüsszelben tárgyalt az élelmiszerek kettős minőségének problémájáról. Fico, aki a probléma miatt néhány napja tétlenséggel vádolta meg a bizottságot, mégis elégedett volt a tárgyalással. Junckerrel megegyezett, átnézik az érvényes fogyasztóvédelmi, élelmiszeripari előírásokat, és kiadnak egy irányelvet.

Az Európai Bizottság elismerte,

elfogadhatatlan, hogy az Európai Unió egyes tagállamaiban rosszabb minőségben árulják ugyanazt a terméket.

Robert Fico szlovák miniszterelnök arra hívta fel a bizottság elnökének figyelmét, hogy az élelmiszerek és egyéb termékek közti minőségkülönbség árt Európának. „Az Európai Bizottság és a bizottság elnöke is elismeri, hogy ez a probléma létezik. Lehet, hogy valaki számára ez nevetséges, de azon országok számára, akiktől felhatalmazást kaptam a tárgyalásra, komoly politikai téma” – fogalmazott a szlovák kormányfő.

Jean-Claude Juncker bizottsági elnök mindent elkövet annak érdekében, hogy mielőbb megoldást találjanak erre a problémára, új, uniós érvényű törvényt viszont emiatt nem fognak létrehozni.

Az Európai Bizottság a jelenleg hatályos szabályokkal, s nem új törvénnyel akar harcolni az ellen, hogy a gyártók különböző minőségben forgalmazzák ugyanazon termékeiket az Európai Unió tagállamaiban. „Egy irányelvet adunk majd ki.

Azonnali változásra van szükség, a törvényalkotás pedig hosszú távú folyamat” –

fűzte hozzá Juncker.

Robert Fico hangsúlyozta, nem azért utazott Brüsszelbe, hogy lediktálja, mit kell tenni az ügyben, hanem azért, hogy megoldást találjanak a problémára. Azt azonban előrebocsátotta, hogy ha eredménytelen lesz a szeptemberre várható irányelv betartása, kormánya előnyben fogja részesíteni a szlovák termékeket a külföldiekkel szemben.

 Az, hogy mikorra várható változás az ügyben, a brüsszeli tárgyalás után sem vált nyilvánvalóvá, mint ahogy az sem, hogyan akarja az Európai Bizottság rávenni a konkrét gyártókat, hogy minden tagállamban ugyanazt a minőségű terméket vagy élelmiszert árulják. Robert Fico az eltérő élelmiszer-minőség miatt egy konferenciát akar összehívni Pozsonyban, ahová a legnagyobb európai forgalmazókat, illetve a gyártókat és az Európai Bizottság képviselőit is meghívja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×