eur:
395.72
usd:
371.94
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Besokallt Brüsszel Varsótól

Besokallt Brüsszel Varsótól

A várakozásokat megcáfolva példátlan és súlyos figyelmeztetést kapott Lengyelország az Európai Bizottságtól: ha nem állítják le a tervezett igazságügyi reformot, felfüggeszthetik Varsó uniós szavazati jogát.

Kezdik elveszteni a türelmüket az Európai Bizottságnál a lengyel kormány tervezett igazságügyi reformja miatt.

A testület a jogállamiság aláásásával vádolja Varsót és úgy látja: a Jog és Igazságosság Pártja által vezetett kormány „fel akarja számolni” a lengyel bíróságok függetlenségét.

Beata Szydlo miniszterelnök kabinetjét ezért arra figyelmeztették: az unió nagyon közel került ahhoz, hogy korábban soha nem alkalmazott szankcióval sújtsa Varsót. Ez az úgynevezett 7. cikkely aktiválása, ami arról rendelkezik, hogy a miniszterek tanácsában felfüggeszthetik egy tagállam szavazati jogát.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke egyenesen azzal vádolta meg a lengyel kormányt, hogy az teljes politikai ellenőrzés alá akarja vonni a bírákat.

„A lengyel kormány által javasolt törvények növelik a lengyel jogállamiságra leselkedő, rendszerszintű veszélyt. Ha ezeket a javaslatokat egyenként elfogadják, akkor az határozottan aláássa a lengyel bíróságok függetlenségét... a reformok alapján a bírók ki lesznek téve a politikai vezetők kényének kedvének, tőlük függ majd a kinevezésük és a nyugdíjuk is. Egyetlen állampolgár sem akar azon merengeni, hogy vajon az ügyében elnöklő bíró egyszer csak nem kap-e egy hívást egy minisztertől, hogy így vagy úgy cselekedjen” – mondta Timmermans.

A lengyel kormánypárt megválasztása óta folyamatosan összetűzésbe került az Európai Bizottsággal. Az EU Biztos most azokra a reformokra célzott, amelyek négy törvény keretében szabályoznák a lengyel bírák kinevezését. Ezek közül kettő – a tiltakozások ellenére – átment a parlamenten.

Timmermans, akit bírálatai miatt sokat támadnak lengyel politikusok azt is sürgette, hogy a lengyel kormány tartsa tiszteletben az újságírókat. Ezzel arra az incidensre reagált, amikor kérdései miatt egy brüsszeli újságírót azzal vádoltak meg, hogy „ártani akar Lengyelországnak”.

Andzej Duda elnök korábban azt mondta, hogy visszadobja a reformcsomagot, ha nem módosítják úgy az egyik törvényt, hogy csak parlamenti szupertöbbséggel lehessen megválasztani a bírákat felügyelő nemzeti testület tagjait. A jelenlegi lengyel parlamenti matematika szerint ugyanis a kormánypárt egyedül nem tudná meghozni a döntést.

Európai politikusok ugyanakkor bírálták az államfőt, amiért javaslatai nem módosítják azt a három törvényt, amelyek lehetőséget adnak a kormánynak, hogy beavatkozzon a bíróságok munkájába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×