eur:
393.97
usd:
368.73
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Jobb feltételekért lobbizik a "mosolydiplomata" Németországban

A brit trónörökös idősebb fia, Vilmos herceg és felesége Katalin hercegnő - két gyermekükkel együtt - ezen a héten hivatalos látogatásra Németországba érkezik. Vilmos herceg egy évvel ezelőtt, Észak-Rajna Vesztfália tartománnyá nyilvánításának 70. évfordulóján már járt Németországban, sőt beszédet is mondott a düsseldorfi parlament előtt, de ez az első alkalom, hogy családjával együtt tesz körutat német földön. A látogatást a kommentárok egybehangzóan a Brexittel hozzák kapcsolatba.

Nagy-Britanniában az uralkodó és családja nem avatkozik bele a napi politikába, ami azonban nem jelenti azt, hogy a kormány felkérésére London érdekeinek védelmezésére a királynő vagy közvetlen rokonsága ne tegyen külföldi utazást. Ezúttal a trón második számú várományosa, Vilmos herceg és felesége – kisfiukkal és kislányukkal együtt – a brit külügyminisztérium megbízásából indult külföldre.

Hétfőn és kedden Lengyelországban tesznek körutat, majd szerdán három napra tervezett látogatásra Berlinbe érkeznek. Diplomáciai források szerint útjuk célja az, hogy közvetve egyengessék az utat a jobb feltételek kialkudása felé London számára a britek unióból történő kiválásáról kezdett tárgyalásokon. Mint ismeretes, a német kancellár ismételten leszögezte, hogy a szigetország csak akkor számíthat a számára igencsak előnyös szabad kereskedelem fenntartására, ha továbbra is tartja magát az Európai Unió tagjaként vállalt kötelezettséghez a szabad költözködés és munkavállalást illetően.

Mivel Nagy-Britanniában közel egymillió lengyel dolgozik, Vilmos herceg varsói tárgyalásain igyekszik megnyugtatni Beata Sídló kormányfőt valamint Andzsej Duda államelnököt, hogy nem kell tartaniuk honfitársaik tömeges hazatelepítésétől. Noha a két nappal később, Berlinben a kancellárral, és az államfővel esedékes tárgyaláson úgymond az európai és a globális politika kérdései szerepelnek a napirenden, a német média egybehangzóan

London titkos fegyvereként emlegeti a királynő "mosolydiplomáciát" igencsak eredményesen alkalmazó unokáját.

Három évvel ezelőtt Vilmos herceg és családja Ausztráliában a köztársaságpárti erőket fegyverezte le, tavaly a család hasonló célból indult kanadai körútra, miután az észak-amerikai ország, amelynek szintén Erzsébet királynő az államfője, kezdett szembeszegülni a monarchia fenntartásának gondolatával, de miután Vilmos herceg kisfia a tévékamerák előtt dacosan elutasította Justin Trudeau miniszterelnök többszöri kézfogási kísérletét, még a korona legelszántabb ellenfele is megváltoztatta véleményét.

Ilyen fokú pálfordulást ugyan senki sem vár a brit királyi család berlini látogatásától a Brexittel kapcsolatos német álláspontot illetően , de kommentárok szerint nem zárható ki, hogy sikerül az Európai Unió alighanem legbefolyásosabb politikusát, az eddig igencsak határozottan fellépő Angela Merkel kancellárt némileg rugalmasabb magatartásra hangolni Nagy-Britannia kiválásának kérdésében. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×