Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A foltok is mások Nyugaton?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Legújabban Csehországban igazolták a vizsgálatok, hogy a közép-európai piacokra szánt termékek összetétele és súlya is különbözik a Nugyat-Európában árusítottakétól. A kezdeményezés, amely februárban, Pozsonyban indult – amikor is tesztekkel támasztották alá, hogy a Szlovákiában és Ausztriában is azonos márkanév alatt forgalomba hozott élelmiszerek Ausztriában jobb minőségűek –, mára egyre nagyobb méreteket ölt, s ebből kifolyólag egyre nagyobb botránnyá dagad.

 A cseh agrártárca összesen 21 terméket vizsgált be, amelyet a cseh, a szlovák, a magyar, a német és az osztrák piacra szántak. Noha a termékek márkája és csomagolása is azonos a felsorolt országok áruházaiban, az eredmények mégis azt mutatják, hogy a termékek összetételben, valamint az összetevők számában és súlyban is eltérőek.

A prágai Kémiai Technológiai Egyetem akkreditált laboratóriumaiban elvégzett tesztelések eredménye szerint 21 termék közül csupán 3 volt azonos, 5 kisebb mértékben, 13 pedig jelentősen különbözött. A szlovákiai tesztek esetében 22-ből 10 termék minősége volt jelentősen alacsonyabb. 

Németországban és Ausztriában is jobb ízű a kóla,

a halrudacskákban mintegy 15 százalékkal több a hal, intenzívebb a tea, zsírosabb a tej, a pizza húsosabb, míg a csokoládékrém több fehérjét tartalmaz. „A német és az osztrák boltokban árusított Persil mosóporban pedig több az aktív hatóanyag, mint a szlovák és a cseh üzletekben árusított mosóporban” – tájékoztatott Marian Jurečka cseh földművelésügyi miniszter, aki a vizsgálat eredményeit elfogadhatatlannak és a fogyasztókra nézve diszkriminatívnak tartja.

 Eddig csak a Persilt gyártó Henkel cég reagált, amely megerősítette, hogy a különböző országokban forgalmazott mosóporok összetétele valóban eltér. A cseh tesztek alapján a Németországban árusított Persil 11,4 gramm aktív hatóanyagot, az osztrák boltokban kapható termék 11,3 grammot tartalmaz. Viszont a mosópor cseh és szlovák változatában csupán 9,5, grammnyi aktív hatóanyagot mutattak ki.

A mosóporgyártó cég azzal védekezik, hogy a vásárlók eltérő régiókban eltérő hőfokon mosnak.

„Ezen felül a foltok fajtáiban is eltérés mutatkozik, ami ugyancsak bizonyos összetételbeli eltérést követel meg“

– tájékoztatott a Henkel.

A 28 európai uniós tagállam közül már heten fellázadtak az egyazon márkanevet viselő, de eltérő minőséget mutató termékek gyakorlatával szemben. A szlovák földművelésügyi minisztérium azt ígéri, konkrét intézkedéseket fog sürgetni az Európai Bizottságnál.