eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Ismét olajozottan működik a Párizs-Berlin tengely

Ismét olajozottan működik a Párizs-Berlin tengely

Csúcsra jár a francia államelnök: a pénteki nemzeti ünnepen az amerikai elnök oldalán szemlélte meg a párizsi Diadalív előtt tartott katonai díszszemlét, majd még a nap folyamán Nizzába utazik, hogy jelen legyen a városban végrehajtott terrortámadás első évfordulóján rendezett megemlékezésen. A nizzai és hasonló jellegű erőszak elleni küzdelem központi témaként szerepelt a csütörtökön tartott francia-német csúcstalálkozón is.

A német kancellár a kormányközi tárgyalás előtt közölte, hogy az euróövezet közös költségvetése, továbbá európai pénzügyminiszteri tisztség létrehozása nem szerepel a napirenden, Párizsban azonban mégiscsak felmerült ez a téma is.

Angela Merkel csütörtökön ezt alighanem azért hozta szóba, mert a francia elnök egy interjúban úgy vélte, hogy az euróövezet nem jól működik, és ebből Németország húz hasznot.

Emmanuel Macron már megválasztása után indítványozta közös költségvetés létrehozását a valutaegységet alkotó országok számára, de e héten tett nyilatkozatában a német aggodalmak eloszlatására hangsúlyozta azt is, hogy

a terv megvalósítása nem jelentené a nemzeti adósságok úgymond közös zsákba öntését.

Ezek után a kancellár támogatásáról biztosította az euróval fizető országok gazdasági életének és pénzügyi politikájának összehangolását célzó javaslatot.

Ugyancsak a konjunktúra élénkítését és a gazdaságfejlesztést szolgálja a francia és a német pénzügyminiszter megállapodása, hogy még idén közös nevezőre hozzák a társasági adókat.

A francia-német csúcstalálkozóról és kormányközi tárgyalásokról szóló jelentések szerint Párizsban jelentős lépést tettek előre az Európai Unió védelmi rendszerének fejlesztése terén, mert elhatározták a jelenlegi katonai repülőgépek, valamint helikopterek fokozatos lecserélését és közös európai légi hadászati rendszer kifejlesztését.

A kutatás terére is kiterjedő terv első lépéseként egy éven belül közös javaslatokat dolgoznak ki, amelyeket uniós szinten szeretnének majd megvalósítani.

Diplomáciai források szerint a sorrendben immár 19. francia-német kormányközi tárgyalás is megerősítette, hogy ismét olajozottan működik a Párizs és Berlin közti tengely.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×