eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Börtönre ítélték a volt elnököt, súlyos káosz jöhet

Börtönre ítélték a volt elnököt, súlyos káosz jöhet

Brazíliában korrupciós vádak nyomán mintegy 10 év börtönre ítélték a jövő évi elnökválasztások egyik nagy esélyesét, Luiz Inacio Lula da Silva volt államfőt. “Lula” az egyik legnépszerűbb brazil politikus, de most kétséges, hogy visszatérhet-e a politikai életbe.

Sokkoló verdikt - az utóbbi évek brazil korrupciós botrányai nyomán az eddigi legsúlyosabb büntetést szabta ki egy bíróság az ország egykori elsőszámú vezetőjére.

A brazil gazdasági és politikai elitet érintő hároméves nyomozás után Sergio Moro bíró bűnösnek mondta ki Lula da Silva volt elnököt

több mint egymillió dollárnyi kenőpénz elfogadásában. 

A bíróság szerint az egykori államfő az OAS SA nevű építőipari cégtől kapott kenőpénzt azért, hogy az elnyerje az állami energiacég, a Petrobras megrendeléseit. A vállalat a kenőpénz ellenértékeként felújította az egykori elnök egyik tengerparti lakását. 

A 9 és fél évet kapott Lula számára azért is különösen kínos az ítélet, mert ő volt Brazília első, munkásközegből kikerült elnöke. Államügyészek azzal vádolták, hogy

ő találta ki azt a korrupciós gyakorlatot, amely behálózta a Petrobras megrendeléseit. 

Az ex-elnök ügyvédei nyilatkozatban tiltakoztak. Azt mondták: védencük ártatlan, ezért fellebbezni fognak. “A nyomozás politikai indíttatású volt, nem mutattak be meggyőző bizonyítékot, az ártatlanságát megerősítő bizonyítékokat pedig figyelmen kívül hagyták” – írták, és még az eljáró bírót is megvádolták azzal, hogy elfogult a volt államfővel szemben. 

Börtönre ítélték a volt elnököt, súlyos káosz jöhet

A bíró azt válaszolta, hogy “korántsem okozott örömöt az egykori államfő elítélése, sőt ellenkezőleg”. 

Az ítéletet követően tovább emelkedett a brazil reál árfolyama és a brazil tőzsde részvényindexe is. Mindez annak jele, hogy a befektetők attól tartottak: egy újabb Lula-elnökség ismét kevésbé üzletbarát politikát hozna magával. 

Ha a Lula elleni ítéletet nyolc hónap múlva a fellebbviteli bíróság is megerősíti, akkor eltilthatják a politikától.

Mindez

komoly káoszt és vákuumot okozna a brazil baloldalon.

“Szélsőségesen feszült politikai helyzetbe léptünk, ami súlyosabb, mint az elmúlt egy év káosza” - mondta Claudio Couto politológus. 

Lula azt mondta, hogy az ítélet ellenére indul a jövő évi elnökválasztáson. Ha azonban ezt nem tudja megtenni, akkor egy kívülálló is megnyerheti a voksolást, mert a legtöbb politikus besározódott a korrupciós ügyben. 

Lula elnöksége idején magasba szöktek a nyersanyagárak, és Brazília a világ egyik leggyorsabban növekvő gazdaságává vált. A volt elnök ambiciózus külpolitikát folytatott és kapcsolatot alakított ki más nagy fejlődő gazdaságokkal. 

Amikor azonban Lula leköszönt, és kiválasztott utódja Dilma Rouseff lett az elnök, a brazil gazdaság recesszióba fordult. Rouseffet tavaly vádeljárás alá helyezték a költségvetési szabályok megsértése miatt. Támogatói az ő esetében is koncepciós perről beszéltek. Az értelmi szerző Michel Temer alelnök volt, aki mostanra az elnöki székbe került. Ironikus módon ellene is korrupciós vizsgálat indult. 

Lula a bíróságon öt órán át védekezett és azt mondta: folytatja a harcot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×