eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A háború óta nem látott gyűlölet pusztított Hamburgban

A német média alapvetően pozitívan értékeli a hétvégén véget ért G20-as csúcstalálkozót, ám azt a német külügyminiszter is megjegyezte: a hamburgi zavargások nem öregbítik Németország hírnevét.

A háború óta Németország nem látott olyan fokú gyűlöletből fakadó pusztítást, mint a napokban Hamburgban – jelentette ki a rendőrség szakszervezetének vezetője.

Rámutatott arra, hogy az Európa különböző országaiból összesereglett, jórészt

fekete maszkot viselő szélsőbaloldali erők távolról sem politika jellegű tiltakozás végett vonultak az utcákra,

hanem pusztán azért, hogy minél nagyobb kár okozzanak az őket eltartó társadalomnak.

Némileg hasonló szellemben nyilatkozott Hamburg kormányzó polgármestere, Olaf Scholz is, aki nem titkolta, hogy bizony nem számolt az erőszak ilyen robbanás-szerű tobzódásával.

Így történhetett, hogy az Elba menti városba vezényelt

20 ezer rendőr képtelen volt megbirkózni a példátlan kihívással

és még azután sem tudta valamelyest helyreállítani a rendet, hogy erősítést kért a többi szövetségi tartományból.

Sigmar Gabriel külügyminiszter sajnálattal állapította meg, hogy a G-20 idei csúcsértekezlete alatt kirobbant súlyos zavargások aligha öregbítik Németország jó hírnevét a világban.

Holott a zárónyilatkozatban rögzített kompromisszumok a korábban alapvetően ellentétes vélemények közeledését tanúsítják: a korábban védővámokkal fenyegető amerikai elnököt a kancellár – igaz, némi fenntartással - rávette a szabadkereskedelem támogatására. Elérte azt is, hogy az Egyesült Államok kilépése a klímaváltozás elleni küzdelmet összehangoló párizsi egyezményből nem bontotta meg a többi 19 tag egységét.

Erre utalva a francia államfő bejelentette, hogy két évvel a párizsi klímaegyezmény aláírása után ez év decemberében újabb csúcstalálkozót hív össze az éghajlatváltozás elleni küzdelem további összehangolására, amelynek keretében mozgósítani akarják a magán- és az állami tőkét a párizsi megállapodáshoz kötődő projektek megvalósításához.

A menekültkérdés közvetett megoldása érdekében a csúcstalálkozó résztvevői helyeselték a kancellár új partnerségi kezdeményezését Afrikával. A jövőben nemcsak fejlesztési segélyeket fognak adni a fekete kontinens reformokra kész országainak, hanem elő fogják segíteni a magánbefektetéseket is, kiváltképpen a női vállalkozók kezdeményezéseinek támogatására.

A G20 csúcsértekezletével kapcsolatban a német média igencsak pozitív elemként értékeli az amerikai és az orosz elnök több, mint 2 órás hamburgi eszmecseréjét, amely a Washington és Moszkva közti enyhülés reményét kelti és amelynek közvetett eredménye a Szíriában tegnap kihirdetett tűzszünet is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×