eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Megvan a Petya elleni védelem?

Megvan a Petya elleni védelem?

Először Ukrajnára csapott le, de később nagy orosz, francia és amerikai cégeket is elért a Petya néven emlegetett zsarolóvírus. A bűnözők egy-egy számítógépet 300 dollárért hajlandók feloldani, ha az áldozat e-mailben igazolja, hogy befizette a váltságdíjat. Csakhogy a cím nem működik.

Mostanra a világ több országában elterjedt a Petya zsarolóvírus, amelynek megjelenését kedd délután regisztrálták Ukrajnában. A vírus egy időre bankautomatákat bénított meg és a katasztrófát szenvedett csernobili erőmű sugárzását figyelő rendszer is leállt.

A májusban régebbi Windows-rendszereket lezáró WannaCry vírus alkotóival szemben Petya gazdái még csak nem is udvariaskodtak, amikor megfogalmazták követelésüket. Így az csak ennyi volt:

„küldj 300 dollárt!”

Az összeget a Bitcoin virtuális valutában követelték, amely általában árfolyamugrással reagál a világ bizonytalanságot sugalló híreire.

A kalózok követelése volt továbbá, hogy a váltságdíj megfizetői küldjenek igazolást egy e-mailcímre, hogy átutalták a pénzt. Csakhogy azt az üzemeltető német szolgáltató letiltotta.

„Nem toleráljuk, amikor bármely okból, más célokra használják a platformunkat” – írta blogposztjában a Posteo képviselője.

Ez azt jelenti, hogy a fizetést választó megzsaroltak nem tudnak kapcsolatba lépni a bűnözőkkel és megkapni azt a digitális „kulcsot”, amivel feloldhatják számítógépüket.

Ukrajnában a kijevi reptér, a metró és egy helyi áramszolgáltató működésében is fennakadást okozott a vírus. A program a szomszédos Oroszországban a Rosznyeft energia- és a Jevraz acélcég működésében okozott komoly gondokat.

Hasonló bajokkal találta szembe magát a WPP reklám-konglomerátum, a Saint-Gobain francia építőipari cég, a Maersk dán hajószállítási vállalat és egy kórházakat üzemeltető amerikai egészségügyi hálózat, a Heritage Valley Health System.

A korábban említett WPP egy a csak dolgozók számára készült feljegyzésben azt írta, hogy „a globális támadás az összes Windows-szervert és Windows operációs rendszert használó gépet érinti”. A cég figyelmeztette dolgozóit, hogy kapcsolják ki a gépeket és húzzák ki az aljzatból a számítógép konnektorát.

Szakértők megemlítették, hogy a Petyát már úgy kódolták, hogy kikerülje a WannaCry elleni védelemre készült frissítést. Az éjszaka folyamán egyes elemzők már arról kezdtek írni, hogy valójában egy Petya-variánsról van szó és inkább NotPetyának, azaz NemPetyának kezdték el nevezni. Sőt, egyikük felvetette, hogy a Windows gép C: meghajtóján létrehozott és csak olvasható státuszra beállított perfc fájllal kivédhető a vírus.

A Guardian című lap megjegyezte: az egyre inkább terjedő kibertámadások miatt virágzásnak indult az informatikai védelmi iparág, amelynek forgalmát 120 milliárd dollárra becsülik – ez harmincszorosa a tíz évvel ezelőtti értéknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×