eur:
394.2
usd:
370.08
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Martin Schulz: Zsákbamacskát kap, aki Merkelre szavaz

Martin Schulz: Zsákbamacskát kap, aki Merkelre szavaz

Három hónappal az országos választás előtt a német Szociáldemokrata Párt Dortmundban tartott rendkívüli kongresszusán nyilvánosságra hozta kampány-programját, amelyet a 6500 küldött ellenszavazat nélkül fogadott el. A program jórészt már korábban is szorgalmazott szociáldemokrata követeléseket tartalmaz, mindezt azonban a párt kancellárjelöltje úgy tárta a nyilvánosság elé, hogy ne csupán a baloldali szavazókat nyerje meg.

A kampányprogramot ismertetve a Szociáldemokrata Párt kancellárjelöltje hangsúlyozta, hogy a terv a német népről és Európáról szól. Martin Schulz közel tíz percen át tartó tapssal fogadott beszédében ígéretet tett a terhek méltányosabb elosztására, azaz a kis- és középbérű alkalmazottak adójának csökkentésére, a nyugdíjak emelésére, valamint az eredetileg a kelet-német tartományok talpra állítását célzó, úgynevezett szolidaritási adó 2020-ig történő megszüntetésére az évente kevesebb mint 52 ezer euró fizetésből élő polgárok számára.

A választók kedélyeit igencsak borzoló menekültügyről szólva a Szociáldemokrata Párt elnöke és egyben kancellárjelöltje hangsúlyozta, hogy megválasztása esetén – kanadai mintára -

szétválasztaná a menekültügyet és a gazdasági bevándorlást,

ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy Németország a munkaerőpiaci igényeknek megfelelően szabályozná az Európai Unión kívülről érkező munkavállalók bevándorlását, a menekültügyben pedig a többi uniós országgal együttműködve a menekülésre késztető okok felszámolását helyezné a középpontba.

Utalva Németország költségvetési többletére, Martin Schulz kifejtette, hogy pártja az állami beruházások jelentős élénkítését irányozza elő programjában, amely szerint mindenekelőtt az oktatási és a közlekedési rendszer, valamint a szélessávú internet infrastruktúrájának korszerűsítésére, illetve kiépítésére akar több közpénzt fordítani, és úgy vélte, hogy a kutatás-fejlesztésre 2025-ig a nemzeti össztermelés legalább három és fél százalékát kell fordítani.

A Szociáldemokrata Párt kancellárjelöltje kampány-programjában kitért a közbiztonság javítására és elmondta, hogy a terror elleni küzdelem sikere érdekében 15 ezer új állás létrehozását tervezi a rendőri szerveknél.

Külpolitikai kérdésekre térve Martin Schulz pártjának dortmundi rendkívüli kongresszusán kiemelte, hogy szükséges az Európai Unió megerősítése, ezen belül pedig az integráció elmélyítése. Angela Merkel múlt heti nyilatkozatához hasonlóan ő is helyeselte Emmanuel Macron francia államfő elképzelését a közös euróövezeti költségvetés és pénzügyminiszteri tisztség létrehozására. Angela Merkel kihívója utalt arra is, hogy a szociáldemokrata kormányprogram családpolitikája szorgalmazza a házasság intézményének megnyitását az azonos nemű párok között.

Martin Schulz beszédében élesen támadta a két kereszténypártot, amely ismét Angela Merkelt jelölte a kancellári tisztségre. Mint Martin Schulz fogalmazott, a kereszténypártok nem közlik a választókkal, hogy pontosan mire készülnek, így

aki szeptember 24-én Merkelre szavaz, zsákbamacskát kap.

A kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió és a bajor kormányfő, Horst Seehofer irányítása alatt álló Keresztényszociális Unió egy hét múlva teszi közé választási programját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×