eur:
395.78
usd:
366.78
bux:
65712.52
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Brit meghajlással indultak a Brexit-tárgyalások

Brit meghajlással indultak a Brexit-tárgyalások

Bár a Brexit-hívők örömmel fogadták, a brit sajtó szerint kemény pofonokra számíthat Nagy-Britannia az Európai Unióból való kilépéséről szóló és most már hivatalosan is megindult tárgyalásokon.

„Korai csapás a brit kormányra, mert a kereskedelmi tárgyalásokat októberre halasztották” – így kommentálta kedd reggel a londoni Esti Hírlap, vagyis az Evening Standard a hétfőn hivatalosan is megindult Brexit-tárgyalásokat.

A lap megemlíti, hogy London azt akarta, már a kilépési tárgyalások kezdetén téma legyen a kereskedelem ügye. A Guardian szerint

a brit kormány „meghajolt” az EU követelése előtt

és a „válással kapcsolatos pénzügyi számlát” is hajlandó rendezni a kereskedelmi tárgyalások előtt.

A britek által elfogadott menetrend része még továbbá a szigetországban élő EU-s és az uniós államokban élő brit állampolgárok státuszának rendezése.

Brit meghajlással indultak a Brexit-tárgyalások

A konzervatív – és Brexit-párti – Telegraph is „meghajlást” emleget a brit Brexit-miniszter, David Davis részéről, aki kedden már Spanyolországban tárgyal, hogy „hidakat építsen”. A megbeszéléseken ugyanakkor kényes téma a vitatott hovatartozású Gibraltár jövője is.

Davis korábban azzal fenyegetőzött, hogy „a nyár nagy vitája” lesz abból, ha az EU nem engedi, hogy azonnal meginduljanak a tárgyalások a kereskedelmi kérdésekről is.

A tárgyalásokat uniós oldalról vezető Michel Barnier ugyanakkor világossá tette,

London nincs abban a helyzetben, hogy meghatározza a menetrendet.

„Az Egyesült Királyság kérte, hogy kiléphessen, nem fordítva, így el kell fogadni a komoly következményeket”. „Most nem arra gondolok, hogy milyen engedményeket lehet tenni. 43 év alatt, türelemmel felépített kapcsolatot kell feloldanunk” – tette hozzá az egykori európai biztos.

Mindezközben Theresa May megosztott kabinetjének Brexit-párti miniszterei a korábbi szlogeneket ismételgették arról, hogy jó, baráti és stratégiai kapcsolatokra törekszenek majd – már nem EU-tagként – az unióval.

Philip Hammond, a kilépést ellenző pénzügyminiszter ugyanakkor – ellentmondva a keményvonalas Brexit-pártiaknak - egy kedd reggeli beszédében a londoni City képviselői előtt azt mondta: Nagy-Britanniának egy ideig még az európai vámunió tagjának kell maradnia.

Theresa May miniszterelnök csütörtökön tárja brüsszeli illetékesek elé, hogy mit is ajánl a brit kormány az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok státuszának rendezésére.

Az ajánlatot „nagyvonalúnak” harangozták be,

és hivatalosan csak jövő hétfőn hozzák nyilvánosságra. A Guardian szerint azonban Brüsszelben sokan attól tartanak, hogy kevesebb lesz benne, mint amire számítottak.

Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×