eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Merkel nem puszta jótékonyságból segítene Afrikának

Merkel nem puszta jótékonyságból segítene Afrikának

Fejlődés és gazdasági fellendülés csak azokban az országokban remélhető, ahol biztonság van – jelentette ki Angela Merkel azon az értekezleten, amelyet a soros német G20 elnökség keretében rendeztek Berlinben. A kétnapos tanácskozáson több afrikai ország vezetője is részt vesz.

A berlini kormány már jó ideje új Marshall-tervet sürget Afrika számára.

1947-ben az akkori amerikai külügyminiszter, George Marshall, a második világháborúban tönkrement Európa gazdaságának helyreállítására nagyszabású hitelprogramot dolgozott ki, amelyet a Moszkva uralma alá kényszerült kelet-európai államok ugyan visszautasítottak, de a földrész nyugati felében a kormányok eredményesen használtak fel országaik felvirágoztatására.

Most hasonló programot szorgalmaz a berlini kormány. Angela Merkel hangsúlyozta: fordulatra van szükség a nemzetközi fejlesztési politikában, amely gazdasági és biztonságpolitikai együttműködésen alapul, mert csak így lehet elejét venni annak, hogy a felnövekvő nemzedékek tömegesen hagyják el szülőhazájukat, aminek következtében egyre nagyobb migrációs nyomás nehezedik Európára.

Mint a kancellár fogalmazott, nem Afrikáról, hanem Afrikával kell beszélni. Angela Merkel szerint szó sincs jótékonyságról, hanem – úgymond – befektetésről a közös jövőbe, ami a gyakorlatban a piacok integrációját, valamint a technológiák és a tudás átadását jelenti majd, hogy mindez valóban mindenkinek előnyére váljék.

Merkel nem puszta jótékonyságból segítene Afrikának

A ma véget érő berlini találkozót a német kormány a G20 értekezlet nyitányának szánta, amelyen Egyiptom, Elefántcsontpart, Ghána, Mali és Tunézia állam- illetve kormányfőjének, valamint az Afrikai Unió vezetőjének részvételével megvitatták azt is, hogy a magántőke és állami források mozgósításával miként lehet hozzájárulni az afrikai gazdaság növekedéséhez, a beruházások ösztönzéséhez és a földrész politikai stabilitásának erősítéséhez.

Idén Németország tölti be az elnöki tisztséget a legfejlettebb ipari államokat és az élen járó feltörekvő államokat tömörítő G20 szervezetében, és így a G20 idei csúcstalálkozóját is német földön, Hamburgban fogják megrendezni. Az értekezleten az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump először vesz részt.

A július elején esedékes tanácskozások idejére rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezetnek be, így Németország határain átmenetileg szigorú ellenőrzés lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×