eur:
394.97
usd:
371.53
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Össztűz alatt az Iszlám Állam fővárosa

Szíriában hivatalosan is megkezdődött az Iszlám Állam úgynevezett "fővárosa", Rakka ostroma. A támadást az amerikaiak által támogatott Szíriai Demokratikus Erők nevű koalíció indította meg. Közben meg nem erősített hírek szerint egy koalíciós légicsapásban több menekülő civil vesztette életét.

Az amerikaiak által támogatott koalíció, az úgynevezett Szíriai Demokratikus Erők szóvivője szerint kedden

három irányból indult meg az offenzíva az Iszlám Állam fővárosaként is emlegetett szíriai Rakka ellen.

A kurd-arab koalíció harcosai a földön vonták egyre szorosabb gyűrűbe a dzsihadisták által uralt várost, miközben az amerikai vezetésű koalíció légiereje a levegőből bombázta a radikálisok állásait.

A Szíriai Demokratikus Erők, vagy másnéven az SDF májusban elfoglalta a közeli Tabka várost és az ottani gátat, miután a helyi Iszlám Állam harcosok megadták magukat.

Az Eurfrátesz Haragja nevű hadműveletet 8 hónappal azután indították, hogy Irakban megkezdőtött a másik nagy dzsihadista kézen lévő erősség, Moszul ostroma.

Az elkeseredett harcokkal járó moszuli offenzíváról most már olyan hírek is érkeznek, amelyek a behatoló és elméletileg felszabadító iraki sííta és szunnita erők kegyetlenkedéseiről szólnak.

A rakkai ostrom módja közben feszültséget szült Törökország és az Egyesült Államok között.

A szárazföldi koalícióban ugyanis meghatározó erő a kurd YPG milícia, amelyet a törökök a terrorszervezetnek minősített kurd PKK egyik szárnyának tartanak.

Török illetékesek azt mondták: garanciákat kaptak az amerikaiaktól, hogy a Rakka ostrománál használt fegyvereket a kurdok később nem fordítják Törökország ellen.

Az amerikaiak és szövetségeseik nem működnek együtt az Oroszországgal szövetséges szíriai kormánnyal, amely azt állította, hogy Aleppo tartományban visszaszorította a Damaszkusz és Aleppo közötti fontos utat fenyegető Iszlám Állam harcosokat.

Közben a nyugati médiában eddig meg nem erősített, és a szíriai és orosz médiában megjelent állítások szerint egy koalíciós légicsapás többtucat, Rakkából menekülő polgári lakos életét oltotta ki – ők az Eufrátesz folyón próbáltak csónakkal átkelni, mivel a hidakat romba döntötték a bombázások.

Május végén az ENSZ rendkívüli segélyekkel foglalkozó koordinátora, Stephen O'Brien azt mondta, hogy több mint 100 szíriai polgári lakos halt meg a Rakka és Deir ez-Zor tartományokban végrehajtott koalíciós légicsapásokban.

A Rakkát Csendben Lemészárolják nevű aktivista csoport szerint a koalíció egy iskolát is lebombázott a városban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×