eur:
393.85
usd:
367.85
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nem hallgattak az FBI-ra, 22 élet az ára

Nem hallgattak az FBI-ra, 22 élet az ára

Az amerikai FBI már januárban figyelmeztette a brit hatóságokat, hogy Salman Abedi terrortámadásra készül Nagy-Britanniában. A 22 éves és Manchesterben felnőtt fiatalember végül a múlt héten el is követte szörnyű tettét és 22 ember ölt meg egy öngyilkos robbantásban.

Az amerikai Központi Nyomozóiroda,

az FBI hónapokkal ezelőtt figyelmeztette a brit titkosszolgálatot arra, hogy Salman Abedi veszélyt jelent.

Az amerikaiak már 2016-ban a terroristagyanús személyes listájára tették a manchesteri robbantót, miután a líbiai terrorcsoportok ügyében folytatott nyomozás során felmerült a neve.

Az FBI hónapokkal később, de még idén januárban – tehát a tragikusan zárult manchesteri Ariana Grande-koncert előtt – arra figyelmeztette a brit hatóságokat, hogy Abedi az Iszlám Állam egyik észak-afrikai sejtjének Anglia észak-nyugati részén élő tagjaként támadást készíthet elő.

A figyelmeztetésről szóló információ ugyanakkor nem az FBI hivatalos közléséből származik, hanem egy neve elhallgatását kérő biztonsági forrás osztotta meg a Mail on Sunday című brit lappal.

„Amerikai szövetségi ügynökök elovasták az üzeneteit és lehallgatták a hívásait. 2016 közepe óta, Líbiában nyert információ alapján került a látóterükbe. Az észak-afrikai országban folytatott nyomozás idején kapcsolatot találtak Abedi családja és a terroristák között” – mondta a forrás.

Az amerikaiak figyelmeztetése nyomán a brit MI5 is figyelni kezdte Abedit.

Az a gyanú merült fel vele szemben, hogy meg akart gyilkolni egy politikust. Mivel ezt a feltevést nem sikerült bizonyítani, ezért tragikus módon lejjebb csúszott a prioritási listán – mondta a brit lapnak a biztonsági forrás.

Az MI5-ot éles bírálatok érték, amiért nem tudta megállítani Abedit – erre válaszul brit illetékesek azt mondták, hogy akár 500 ügyben 3000 gyanús személyt megfigyelve is nyomozhatnak párhuzamosan.

A manchesteri támadás nyomán a brit rendőrök eddig 16 embert tartóztattak le – a legutóbbi gyanúsítottat hétfő hajnalban fogták el a tragédia helyszínétől távol, egy gazdag dél-kelet angliai tengerparti városban. Két embert elengedtek.

A brit sajtó közben úgy tudja, az elhárítás két vizsgálatot is indított, hogy kiderítse: hogyan kerülhetett ki Salman Abedi a látóköréből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×