eur:
393.82
usd:
365.52
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Trump kioktatott: Nem fair, 23 NATO-tagállam tartozik Amerikának

Trump kioktatott: "Nem fair, 23 NATO-tagállam tartozik Amerikának"

Megvolt a kioktatás Brüsszelben – Donald Trump élesen bírálta NATO-szövetségeseit, amiért azok „nem költenek eleget” a közös védelemre. Az amerikai elnök azt mondta: többen „hatalmas összegekkel tartoznak”.

A jelenet egy iskolai kioktatásra emlékeztetett.

A sorba állított állam- és kormányfők csendben hallgatták az osztályfőnök – ebben az esetben a domináns tagállam vezetőjének dörgedelmeit arról, hogy miért csalódott bennük.

„Nagyon egyenes leszek” – mondta Donald Trump, aki szövetségesei szemébe vágta: a 28 NATO tagállamból 23 nem „fizeti be a maga részét”. Azaz, nem költi el éves nemzeti összterméke 2 százalékát védelmi kiadásokra, ahogy azt már évekkel ezelőtt elfogadta a cardiffi NATO-csúcson.

Trump még azt is megjegyezte, hogy egyes tagállamok „masszív összegekkel” tartoznak az Egyesült Államoknak és a NATO-nak. Korábban egy ilyen váddal illette Németországot, annak ellenére, hogy a szövetségen belüli költségvetési hozzájárulások önkéntesek.

Miközben az európai partnerek a kedvében akartak járni azzal, hogy meghívták a 16 évvel ezelőtti, szeptember 11-i támadások áldozatai előtt tisztelgő emlékmű avatására,

Trump nem udvariaskodott.

A terroristák által romba döntött New York-i ikertornyok egyik darabja mellett állva arról beszélt, mennyire „nem fair, hogy sok NATO-tagállam hatalmas összegekkel tartozik az amerikai népnek és adófizetőknek”.

A 2014-es, cardiffi vállalással kapcsolatban pedig megjegyzte: a 2 százalékos védelmi kiadások valójában csak a minimumot jelentik. Választási kampánya idején Trump azzal fenyegetőzött, hogy Amerika nem feltétlenül védi meg szövetségeseit, ha azok nem növelik a haderőre fordított állami kiadásaikat.

Sokakat már az is meghökkentett, ahogy a kamerák előtt félretolta Dusko Markovicot, a szövetségbe júniusban belépő Montenegro miniszerelnökét és pózolni kezdett. Moszkvában valószínűleg jól derültek ezen, különösen azért, mert Oroszországot az idén azzal vádolták, hogy egy puccs előkészítésével akarta megakadályozni balkáni pozícióvesztését.

Trump beszédére reagálva egy vezető NATO-diplomata azt mondta: nemtetszés fogadta a megjegyzéseit. „Nem ez volt a megfelelő idő és hely erre.

Csak annyit tehetünk, hogy jó arcot vágunk hozzá”.

Trumpnak így sikerült elterelnie a figyelmet a NATO vezetőknek az egységről szóló, gondosan megkoreografált üzenetéről. Az elegáns, mozgó kamerás felvételek és az átrepülő harci gépek sem tudták elfedni azt, ahogy a többi vezető kifejezéstelen arccal hallgatta Trump tirádáit.

Az elnök váratlanul azt is felvetette, hogy a NATO vegye fel feladatai közé az illegális migráció korlátozását. A szövetség, amelyet eredetileg a szovjet fenyegetés visszatartására hoztak létre az elmúlt években valóban inkább Oroszországgal volt elfoglalva és nem próbált hozzájárulni az Európát érintő menekült- és migránsválság kezeléséhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×