eur:
394.22
usd:
368.87
bux:
65664.79
2024. április 23. kedd Béla
Nem büntetik úgy a korrupt politikusokat, mint egy piti tolvajt

Nem büntetik úgy a korrupt politikusokat, mint egy piti tolvajt

Brazíliában felháborodást váltott ki annak a nőnek az ügye, aki nagyobb büntetést kapott egy húsvéti tojás ellopásáért, mint a korrupció miatt elítélt közszereplők.

Miközben a vádeljárással a korábbi elnököt elmozdító és tiszta kormányzást ígérő brazil politikusok ellen is korrupciós eljárások indultak, az országot sokkolja, hogy a nagy tolvajok jóval enyhébb büntetést kapnak, mint a kicsik.

Egy Maria nevű brazil nőt három év és két hónap börtönre ítéltek

egy csokitojás és egy csirkemell ellopása miatt.

Az eset két éve történt egy Sao Paulo-i szupermarketben és a nőt öt hónapig tartották vizsgálati fogságban, aki a rács mögött szülte meg negyedik gyermekét és most egy zsúfolt zárkában látja el a csecsemőt.

Mindeközben az Autómosodaként elhíresült korrupciós ügyben elítélt befolyásos brazil politikusok és üzleti vezetők közül sokan jóval enyhébb büntetéseket kaptak és néhányan már szabadlábon is vannak családi vagy egészségügyi okok miatt. Van, aki viszonylagos kényelemben, házi őrizetben töltheti le büntetését.

A brazil ombudsman

„abszurd módon aránytalannak”

nevezte a szegénységben élő nő büntetését, akitől el fogják venni a gyerekét, amikor az eléri a hat hónapos kort.

A brazil sajtóban sorra jelennek meg a felháborodott vélemény-cikkek. A Folha de Sao Paulo például megjegyezte, hogy a Petrobras és Odebrech megavállalatok körüli korrupciós ügyek során szabályos vesztegetési hálózatok jöttek létre, amelyekhez közük volt a fő politikai pártoknak és vezető politikusok titkos számlákat tartottak fent.

„Ha milliárdokat lopsz, akkor szinte semmi bajod nem lesz”

– írta az Extra nevű weboldal, amely szerint meg kell tapsolni a brazil igazságszolgáltatást.

Egy másik portál pedig azt jegyezte meg:

az országban az a legnagyobb hazugság, hogy mindenki egyenlő a törvény előtt.

Közben a hatóságok letartóztatták Tadeu Filipellit, a brazil főváros volt helyettes kormányzóját és Michel Temer elnök közeli tanácsadóját.

Mellette még két másik vezető politikust is elfogtak hajnali rajtaütésekben. Azzal vádolják őket, hogy az építőcégtől kapott kenőpénzért cserébe szándékosan magasra srófolták fel a 2014-es labdarúgó vb előtt a Mane Garrincha stadion árát.

A negyeddöntő helyszínéül választott létesítmény árát eredetileg 180 millió dollárra becsülték, de projekt végére már 454 millióba került és ezzel a világ második legdrágább futballstadionja lett.

Az ország belsejében, a fővárosban, Brazíliában fekvő stadion 73 ezer ülőhelyét szinte soha nem töltik meg a nézők, mivel a városnak nincs topligás csapata. Közben egy titkos felvétel miatt Temer elnök neve is felmerült az Autómosoda botrányban, miközben kormánya 8 tagja ellen folyik nyomozás. Az elnök azonban tagadja a vádakat és azt mondja:

„nem mondok le, szorítsatok ki, ha akartok”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Jön a költségvetési hiány miatti uniós felkérdezés, Magyarország ellen is eljárás indulhat

Jön a költségvetési hiány miatti uniós felkérdezés, Magyarország ellen is eljárás indulhat

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós költségvetési szabályok frissítését, amelynek célja, hogy azok világosabbá, beruházásbarátabbá és az egyes országok helyzetéhez jobban igazodóvá váljanak. Az új szabályok középpontjában a kormányok beruházási képességének védelme, a hitelesség biztosítása a hiány- és adósságcsökkentési mechanizmusok révén, nagyobb mozgástér biztosítása, valamint a párbeszéd és a felelősségvállalás javítása áll. A stabilitási és növekedési paktum reformja miatt már idén elindulhat a túlzottdeficit-eljárás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×