eur:
393.27
usd:
366.82
bux:
66705.95
2024. április 25. csütörtök Márk
Lefújták a riadót, de még él a zsarolóvírus

Lefújták a riadót, de még él a zsarolóvírus

Kedd reggelre Angliában és Skóciában egyelőre megszüntették a zsarolóvírus bevetésével indított kibertámadás miatt kihirdetett vészhelyzetet. Hétfőn nem érkeztek újabb vírusok, de a kár így is komoly. A támadás elsősorban a brit egészségügy rendszerét tépázta meg, bár nem bénította meg teljesen.

A százötven országot érintő kibertámadás hétfőre szinte teljesen lecsillapodott, de szakértők szerint a zsarolók egyelőre birtokában vannak megszerzett eszközeiknek, tehát újraindíthatják azt.

A brit rendőrség azt tanácsolja a károsultaknak, hogy ignorálják a képernyőn megjelent felszólítást,

ne fizessék ki az újraindításért követelt, többszáz dolláros váltságdíjat.

Az újraindításra nincs garancia. Az összeg átutalása amúgy is nagyon bonyolult: hogy ne árulják el kilétüket, a zsarolók bitcoinban kérik az összeget, és kevesen tudják, hogyan kell ilyesmivel fizetni. Eddig nem is futott be csak mintegy 600 ezer dollár a követelt 50 millió helyett. Hollandiában közel járnak egy újraindító szisztéma létrehozásához.

A támadás elsősorban a kellő védelmet nélkülöző számítógéprendszereket érte károsan, így az angol és skót általános társadalombiztosítás rendkívül kiterjedt, másfél millió embert foglalkoztató hálózatát, kórházaktól háziorvosi rendelőkig.

A zsarolóvírus-támadás miatt egy kisfiú a komputer leállása következtében bent ragadt az MRI tomográf alagútjában, sok rákos beteg nem kapta meg a kemoterápia kezelést, és rengetegen utaztak távoli településekről megbeszélt orvosi vizsgálatra, hogy azután zárva találják az ajtót.

A WannaCry zsarolóvírus támadást Angliában egy 22 éves komputerszakértő állította le. A padlásszobájából dolgozó Marcus Hutchins ösztönösen benyomta a "kill" gombot. Addigra azonban már világszerte 200 ezer számítógép mondta fel a szolgálatot.

A támadás veszélyére az elhárítórendszerek korszerűsítse a válasz. A brit egészségügy éppen a zsarolóvírus megjelenése előtti héten kapott 50 millió fontot modernizálásra. Most a belügyminiszter elnökletével összeült a brit kabinet rendkívüli ügyekkel foglalkozó,úgynevezett Cobra-bizottsága és egyrészt még nagyobb összeg megszavazását javasolta, másrészt azt, hogy nemzetközi összefogással nyomozzák ki a tettesek kilétét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×