eur:
393.76
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Helyzetbe hozzák a magyar kultúrát Szlovákiában

A szlovák parlament megszavazta a Kisebbségi Kulturális Alap létrehozását, melynek feladata a nemzeti kisebbségek kulturális támogatásának koordinálása lesz. A jelenlegi 4 millió euró helyett az alap a támogatási program céljára a jóváhagyott javaslat szerint 8 millió eurót kap majd az állami költségvetésből, s ennek felét a magyar kultúra támogatására használhatja fel.

A szlovák parlamentben 101 képviselő szavazott a Kisebbségi Kulturális Alap mellett, 13-an ellene voksoltak, 22-en pedig tartózkodtak.

Ezzel július 1-jétől a kisebbségi kultúra anyagi támogatásának hatásköre egy független közszolgálati intézményhez fog tartozni.

A Kulturális Alap létrejöttével megvalósul a Szlovákiában élő nemzetiségek kulturális önrendelkezése.

A Híd kulturális államtitkára nagyon fontos lépésnek nevezte az alap elfogadását.

„Nem csak mi, kisebbségben élők, hanem az egész ország profitál ebből. A nemzeti kisebbségek kultúrája ugyanis gazdagabbá, értékesebbé teszi Szlovákia kultúráját. Ennek a törvénynek az elfogadása ezt kellőképpen jelképezi” – hangsúlyozta Rigó Konrád.

Helyzetbe hozzák a magyar kultúrát Szlovákiában

Az alap a felvilágosító és az oktató-nevelő tevékenységet, a művészeti alkotómunkát, a kulturális rendezvények szervezését, a kultúrával kapcsolatos kutatásokat, valamint a szlovák nemzet és a nemzeti kisebbségek, továbbá az etnikai csoportok képviselőinek kölcsönös megismerését és megértését célzó tevékenységet támogatja, mindezt transzparens módon és magas színvonalon, ezzel elősegítve a szlovákiai kisebbségek kulturális identitásának megmaradását, kifejezését, védelmét és fejlődését.

Tizenhárom Szlovákiában élő kisebbség képviselői igényelhetnek anyagi támogatást,

melyekről a döntést a szakmai tanácsok hozzák meg.

A döntéshozókat az egyes kisebbségek a kulturális szervezetek közgyűlésén, demokratikus úton választják meg. Az így megalakult testületek maguk döntenek a pályázati kiírások tartalmáról és céljairól is.

A Kisebbségi Kulturális Alap összköltségvetése 8 millió euró. Az első pályázati kiírások 2018 januárjára várhatók.

 „A szlovákiai magyarság több évtizedes problémája oldódik meg ezzel a törvénnyel a kultúra finanszírozása területén.

Mindemellett az alap működése összhangban van a kulturális minisztérium stratégiájával is ” – tette hozzá Rigó Konrád kulturális államtitkár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×