eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
„Az északiak kezét akarja fogni” az esélyesebb elnökjelölt?

„Az északiak kezét akarja fogni” az esélyesebb elnökjelölt?

Dél-Koreának aktívabb diplomáciai szerepet kell játszania az északiak atomprogramjának megfékezésében – ezt mondta a mai elnökválasztásokon esélyesnek tartott jelölt. Az országban a korrupcióba keveredett korábbi elnök leváltása miatt tartanak előrehozott választást.

Nem „nézelődőként”, hanem aktív szereplőként kell részt vennie Dél-Koreának az észak-koreai nukleáris program leállítását célzó diplomáciai erőfeszítésekben.

Erről beszélt az ország legesélyesebb elnökjelöltje, miközben honfitársai az urnákhoz járultak, hogy megválasszák a korrupció miatt eltávolított Pak Gjun Hje egykori elnök utódját.

A liberális ellenzék jelöltje, Mun Dzsae-in közölte: nem szabad hagyni, hogy Észak-Korea megfékezése csak az Egyesült Államokra és Kínára maradjon.

A dél-koreai szavazókat azonban nem csak a sztálinista szomszéd fenyegető magatartása befolyásolja a választásokon. Fontos kampánytéma a növekvő elszegényedés.

Érdekes módon a korrupció miatt elmozdított volt elnökasszony pártja nem is esélyes. Mun és fő riválisa – aki Munt hátrahagyva saját pártot alapított – liberális. Támogatottságuk arra utal, hogy a dél-koreai szavazók most elfordulhatnak konzervatívoktól.

Mun sebezhető pontja ugyanakkor Észak-Korea. Szülei a koreai háború kitörésekor az akkor még egységes ország északi részéről menekültek délre.

Mun kevésbé konfrontatív Észak-Koreával szemben,

mint az eddig hatalmon lévő konzervatívok, akik katonai konfliktusra készülnek az északiakkal.

Mun közben

felújítaná az úgynevezett „Napfény politikát”

– erre húsz éve már volt egy kísérlet. A két ország szétszakított családjai videotelefonon beszélhettek egymással, Észak-Korea többmilliárd dollár segélyt kapott és egy közös gazdasági zónában déliek és északiak dolgoztak együtt.

Munt így ellenfelei azzal vádolták meg, hogy „az északiak kezét akarja fogni”.

A jelölt így valószínűleg elvesztette az idősebb, háborús generáció támogatását, amely számára az Egyesült Államokkal való szövetség a védelmet és gazdasági növekedést jelenti.

A fiatalabbak közben kevesebb „anti-kommunista nevelést” kaptak és az egyes kérdésekben különböző kérdéseket vallanak, azaz az Északkal szemben konzervatív a hozzáállásuk, de gazdasági kérdésekben liberálisabbak és zavarják őket a növekvő megélhetési költségek – jegyzik meg kommentátorok.

Mun emellett szeretné fenntartani az Egyesült Államokkal kötött szabadkereskedelmi egyezményt, amit ugyanakkor Donald Trump elnök „borzalmas alkunak” tart és vagy újratárgyalná vagy felbontaná azt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×