eur:
393.76
usd:
368.21
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Eldurvult a kampány a francia elnökválasztás küszöbén

Hisztérikus politikai hangulatban készülnek a franciák az elnökválasztások vasárnap sorra kerülő második fordulójára annak ellenére, hogy a felmérések Emmanuel Macron nagyarányú győzelmét vetítik előre.

Bár a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Emmanuel Macron vasárnap 63 százalékkal nyeri meg az elnökválasztásokat Marine Le Pen-nel szemben,

a francia értelmiség, a művészvilág és a média jelentős része szerint fasiszta veszély van Franciaországban.

Állításuk szerint fennáll a veszély, hogy a szélsőjobb jelöltje valahogyan mégis győzelmet arathat.

Ez a legtöbb elemző szerint virtuálisnak minősített lehetőség az elmúlt napokban a közélet egyre erőteljesebb hiszterizálásához vezetett.

Neves művészek, értelmiségiek és egyéb szereplők tettek közzé ünnepélyes felhívásokat, melyekben a választókat Emmanuel Macron melletti szavazásra buzdítják.

A hisztéria része az is, hogy

a Le Pen-t támogatókkal szemben valóságos boszorkányüldözés tört ki.

A szélsőjobb jelöltje mellé beálló, az első fordulón a szavazatok 4,7 százalékát megszerző, magát szociális gaullistának valló Nicolas Dupont-Aignan-t például több művész elképesztően vulgáris szavakkal támadta, egy baloldali humorista pedig a politikus édesanyjának néhány napja bekövetkezett halálán viccelődött.

De a Marine Le Pen leendő miniszterelnökeként megjelölt Dupont-Aignan-t adminisztratív módon is „zaklatják”: az egyik miniszter hirtelen rájött, hogy a politikus által vezetett városban gondok vannak a szociális lakások elosztása körül.

A hangulat eldurvulásához egyébként nagymértékben hozzájárult a szerda este a két jelölt között megtartott, a legtöbb vélemény szerint „rendkívül durvára és erőszakosra” sikeredett televíziós vita is.

A több mint két órás eszmecsere során Marine Le Pen valósággal ráborította az asztalt Emmanuel Macronra, aki a politikai elemzők szerint férfiasan állta a sarat és végül győztesen került ki a vitából.

A fasiszta veszélyt emlegetők most azokat a választókat győzködik, egyesek szerint fenyegetik, akik vasárnap otthon maradnának,

vagy úgynevezett fehér szavazásra készülnek. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az érintettek részt vesznek ugyan a szavazáson, de üres borítékot dobnak majd az urnákba. Ezeket a voksokat egy 2014-es törvénymódosításnak köszönhetően külön kell számolni, igaz, azoknak nincs hatásuk a választások végeredményére.

A hisztéria ellen néhány kiegyensúlyozottabb értelmiségi már hetek óta fölemelte a szavát.

A baloldali Michel Onfrey filozófus például „különös perverziónak” nevezte azt a tényt, hogy a politikai és médiaelit harminc éve „táplálja” a Le Pen jelenséget azért, hogy a különböző választások közeledtekor annál inkább diabolizálni tudja azt, ami szerinte rendre a valódi viták elkerüléséhez vezet.

Mások azt hangsúlyozzák, hogy amennyiben a Nemzeti Front és vezetői valóban fasiszták, úgy a pártot be kellene tiltani, ahelyett, hogy riogatnának vele.

A vasárnapi fordulót tehát egészen biztosan Emmanuel Macron nyeri meg. A június 11-én és 18-án megtartandó parlamenti választások viszont számos elemző szerint politikai földrengést eredményezhetnek.

Úgy vélik, az eddigi bal-jobboldali megosztottságot a következő években egyre inkább a globalizációt és az európai föderalizmust támogatók, illetve a nemzeti szuverenitáshoz ragaszkodók közötti szembenállás válthatja fel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×