eur:
393.92
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Merkel Putyinnál puhatolózik

Merkel Putyinnál puhatolózik

A német kancellár kedden Szocsiban találkozik az orosz elnökkel. Angela Merkel két év után ma lép újból orosz földre, hogy előkészítse a júliusi, Hamburgban tervezett G20-csúcsértekezletet. A megbeszélésen Vlagyimir Putyinnal tanácskozik a szíriai polgárháború, valamint az ukrán válság megoldásának lehetőségéről, továbbá Moszkva támogatását kéri a líbiai helyzet stabilizálásához. Angela Merkel a menekültkérdés rendezésében nagy fontosságot tulajdonít a Földközi-tengeren át, főleg Líbiából érkező menekültáradat megállításának.

A néhai diktátor, Moammer Kadhafi, megbuktatása óta csaknem polgárháborús helyzet uralkodik Líbiában, ami kiváló feltételeket biztosít a busás haszonra dolgozó embercsempészek számára. Szinte naponta küldik teljesen bizonytalan lélekvesztőkön a jobb jövő reményében útra kelt afrikaiakat Európa partjai felé, és ha az Európai Unió Frontex nevű parti őrségének naszádjai nem sietnének az elsüllyedéssel fenyegető hajók fedélzetén tartózkodó migránsok segítségére, még többen vesztenék életüket az igencsak veszélyes tengeri átkelés során. Ennek ellenére január elseje óta közel 45 ezren értek szerencsésen partot Olaszországban.

Noha a német kancellár továbbra is mindent megtesz, hogy uniós szinten méltányosan osszák el a tagállamok között a menekülteket, erőfeszítéseit arra is összpontosítja, hogy gátat vessen a menekültáradatnak, és ehhez az orosz elnök közreműködését is reméli.

Ugyanígy Szocsiban Vlagyimir Putyin támogatását szeretné elérni a szíriai kibontakozás elősegítéséhez is, ugyanis Moszkva változatlanul al-Aszad szír elnök pártján áll, aki ellen különböző felkelő csoportok immár öt éve fegyveres harcot folytatnak.

Berlin és Moszkva viszonyát azonban leginkább az ukrajnai helyzet árnyékolja be, ugyanis a német kormány változatlanul a nemzetközi jogba ütköző lépésnek tekinti a Krím-félsziget orosz bekebelezését, csakúgy, mint a Moszkva-barát szeparatisták támogatását Kelet-Ukrajnában. A békés kibontakozásra reményt adó, 2015 februárjában Minszkben aláírt tűzszüneti megállapodás Angela Merkel közvetítésével jött létre, de eddig főleg az orosz fél semmibe vette a minszki vállalásait.

Merkel Szocsiban puhatolózni akar az iránt, hogy

milyen esély kínálkozik a tűzszünet tartós megvalósítására,

ami nagy lépés lenne az ukrajnai válság megoldása felé, egyben pedig ismét emelné a kancellár nemzetközi tekintélyét, és ez számára igencsak előnyös lenne a szeptemberi németországi választások előtt.

Berlinben az állambiztonsági hivatal elnöke nem zárta ki, hogy Angela Merkel esetleg arról is szeretné bebiztosítani magát Vlagyimir Putyinnál, hogy Moszkva nem fogja megpróbálni titkosan terjesztett hamis hírekkel befolyásolni a német választás kimenetelét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×