eur:
394.37
usd:
370.18
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Nem tragédia - mondta a német külügyminiszter, miután kikosarazták Izraelben

Berlinben higgadtan fogadták, hogy az izraeli kormányfö nem volt hajlandó fogadni a német külügyminisztert. Sigmar Gabriel még Jeruzsálemben tett első nyilatkozatában úgy vélte, hogy Németországnak semmiképpen sem szabad az izraeli belpolitika eszközévé válnia. A találkozót az izraeli miniszterelnök azért mondta le, mert a német külügyminiszter megbeszélést folytatott a jeruzsálemi kormány településpolitikáját bíráló civil szervezetek képviselőivel.

Sigmar Gabriel előtt már a belga külügyminiszter is kosarat kapott az izraeli kormányfőtől, miután találkozott olyan civilszervezetek megbízottaival, akiket a jeruzsálemi vezetők az ország jó hírnevének bemocskolásával vádolnak.

Gabriel már Izraelbe érkezve figyelmeztetést kapott, hogy kockára teszi a tárgyalást Netanjahuval, ha kitart eredeti terve mellett

és fogadja a jeruzsálemi kormány településpolitikáját ostorozó aktivisták, így a "Törjük meg a csendet" nevű csoport vezetőit.

A német külügyminiszter azonban hangsúlyozta, hogy a civil szervezetek véleményére is kíváncsi volt, mielőtt a politikai vezetőkkel folytat tárgyalást a közel-keleti kibontakozás lehetőségéről.

Ugyanis Sigmar Gabriel már elindulása előtt utalt arra, hogy

közvetíteni szeretne Izrael és a palesztinok között

a béke előmozdítása érdekében, amelynek egyedüli lehetőségét Berlinben továbbra is a kétállami megoldásban látják.

Mintegy útravalóként Izrael berlini nagykövete figyelmeztette a német külügyminisztert, hogy a kétállami megoldást célzó eddigi fáradozások már kudarcot vallottak, ezért Jeruzsálemben már elvetik ezt a lehetőséget.

Mégis, Sigmar Gabriel, miután Ramallahban felkereste a palesztin miniszterelnököt, ismét a kétállami megoldás mellett foglalt állást, ami izraeli kormánykörökben nem váltott ki pozitív visszhangot.

Nem tragédia - mondta a német külügyminiszter, miután kikosarazták Izraelben

A német külügyminisztert hazaindulása előtt Jeruzsálemben fogadta Reuven Rivlin államelnök, aki ugyan nem tért ki Benjámin Netanjahu elutasító magatartására, de hangoztatta, hogy Izrael demokratikus ország, ahol mindenkinek jogában áll a szabad vélemény-nyilvánítás.

Hasonló szellemben nyilatkozott ma Izrael két volt berlini nagykövete, Avi Primor és az őt követő Simon Stein is, aki határozottan sajnálatosnak minősítette Netanjahu lépését, ám rámutatott arra is, hogy ezt semmiképpen sem szabad a kétoldalú kapcsolat rovására írni, hanem csupán az izraeli belpolitika vetületében lehet értelmezni.

Maga az érintett,

Sigmar Gabriel hazatérve úgy nyilatkozott, hogy nem tekinti tragédiának a találkozó lemondását,

amitől sem az ő, sem pedig Németországnak az Izraelhez fűződő kapcsolata nem változik meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×