eur:
394.35
usd:
369.26
bux:
66508.57
2024. április 25. csütörtök Márk

Csak a vendégmunkásokban bízhat Szlovákia?

A cseh korona erősödése miatt nőhet a szakemberhiány Szlovákiában. A cseh jegybank április 6-án elengedte az árfolyamküszöböt, azaz mostantól engedi, hogy a korona az euróval szemben a 27-es szint alá tudjon jönni, tehát erősödhessen. A szlovák munkavállalóknak így jobban megéri majd a szomszédos Csehországban állást vállalni, a cseheknek viszont nem lesz kifizetődő a szlovák munka.

Banki elemzők többsége úgy véli, hogy a cseh korona jelenleg alulértékelt, ezért középtávon erősödésre számítanak.

Az árfolyamküszöb eltörlését követően ez be is igazolódott, a cseh korona azonnal erősödésbe kezdett.

A prágai jegybank a jövőben már nem gördít akadályt a korona euróhoz viszonyított erősödésével szemben.

A jegybank 2013 novemberétől tartotta 27 korona felett az euró árfolyamát, mert a cseh infláció messze került a jegybank céljától, amit a deviza mesterséges gyengítésével próbáltak meg felpörgetni.

Az árfolyamküszöb eltörlését megelőzően a cseh bruttó átlagbér 1085 eurót ért az átváltás során. Az eltörlés után ez az összeg máris 15 euróval megnövekedett, 1100 euróra. Elemzők pedig azt prognosztizálják, hogy

az év végére egy euró már csak 25 korona 50 fillért érhet.

Ebben az esetben pedig a Csehországban megkeresett átlagbér az átváltást követően 1150 eurót ér majd.

Csak a vendégmunkásokban bízhat Szlovákia?

Mindez növelheti a szlovákiai dolgozók munkavállalási kedvét a szomszédos Csehországban. Az árfolyamküszöb eltörlése miatt ugyanis a cseheknek kevésbé éri majd meg Szlovákiában dolgozni – ahol 2009-től az euró a hivatalos fizetőeszköz –, miközben az eddiginél is több szlovákiai alkalmazott dönthet Csehország mellett, mivel az ott megkeresett fizetés az átváltást követően többet fog érni.

Luboš Sirota, a McRoy Group személyzeti tanácsadó társaság alelnöke úgy véli, hogy a legtöbben Szlovákia nyugati járásaiból dönthetnek a csehországi munkavállalás mellett, miközben jelenleg épp ezek azok a régiók, ahol már most is komoly munkaerő- és szakemberhiánnyal küszködnek a cégek, főként az itt megtelepedett autógyárak.

„Sok kelet-szlovákiai is inkább Csehországot választhatja, hiszen számukra mindegy, hogy a határhoz közeli Pozsonyban, Nagyszombatban vagy száz kilométerrel arrébb, Csehországban vállalnak munkát” – mondta Sirota.

Hozzátette, a nyugat-szlovákiai cégeket az is érzékenyen érintheti, hogy az átváltást követően csökkenhet a csehországi munkavállalók érdeklődése a régió iránt, hiszen cseh koronában számítva kevesebb lesz a bérük, mint idáig.

A személyzeti tanácsadó szerint Szlovákia a jövőben emiatt még inkább rászorulhat a szerb és román vendégmunkásokra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Az építőipar és a fenntarthatóság kapcsolata ellentmondásosnak tűnhet, de egyre nagyobb figyelmet kap az épületszektor teljes zöldítése. Hogy az új építések kapcsán mik a gyártói tapasztalatok, hogyan csökkenthető a karbonlábnyom, milyen felújítást érdemes elvégezni a lakóingatlanokon, arról a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező ügyvezető igazgatójának, az IFK alelnökének moderálásában beszélgettek a szakértők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×