Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Phenjan miatt Trump megzsarolta Kínát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Növekszik az Észak-Korea körüli feszültség és immár japán hadihajók is csatlakoznak a térségbe küldött amerikai flottillához. A cél az, hogy eltántorítsák a phenjani rezsimet az újabb rakéta- és atomtesztektől. Trump amerikai elnök korábban jelezte: akár egyedül is kész „rendezni a kérdést”.

Egyelőre csak név nélküli források számoltak be arról, hogy a Japán Önvédelmi Erők néhány rombolója is csatlakozik az amerikai Carl Vinson repülőgép-hordozóhoz és az azt kísérő hajókhoz a koreai partok közelében.

Donald Trump amerikai elnök nemrég arra figyelmeztetett, hogy ha Kína nem gyakorol nyomást az atomfegyverrel fenyegetőző Észak-Koreára, akkor kész „egyedül is megoldani a kérdést”.

Hszi csin-Ping kínai elnök, aki múlt heti amerikai útján személyesen is megismerte Trumpot, most felhívta az elnököt és arra sürgette, hogy „békés úton rendezzék a feszültséget”. Kína annak híve, hogy kivonják az atomfegyvereket a koreai-félszigetről – tette hozzá.

Trump – annak ellenére, hogy kifejezetten pozitívan beszélt Hszivel való találkozóiról – újabb Twitter-üzenetekben

figyelmeztette Pekinget: a jövőbeli kereskedelmi együttműködés attól is függ, hogy segítenek-e a kínaiak Phenjan atomprogramjának megfékezésében.

„Észak-Korea bajt keres. Ha Kína úgy dönt, segít, az jó. Ha nem, egyedül, nélkülük oldjuk meg a problémát! U.S.A!” – írta szerdán.

Arra is utalt: bármely Kínával kötött kereskedelmi alku „sokkal jobb lesz” , ha segítenek megoldani az Észak-Korea támasztotta problémát.

A térségbe küldött amerikai repülőgéphordozót és a kísérőhajókat egy tervezett ausztráliai látogatásról vezényelték át a koreai partok közelébe.

Találgatások szerint Észak-Korea újabb rakétateszteket készíthet elő a közelgő nemzeti ünnepek alkalmából.

észak-korea

Szombaton lesz az államalapító Kim ir-Szen születésének 105. évfordulója, április 25-én pedig a Néphadsereg Napja.

Kína már korábban elkezdett nyomást gyakorolni szomszédjára: Peking még februárban elrendelte, hogy állítsák le az észak-koreai szénimportot és helyette az Egyesült Államokból importál szenet, amivel valószínűleg jó pontokat szerezhet Trumpnál.

Észak-Korea kedden „katasztrofális következményekkel” fenyegette meg Washingtont és szövetségeseit „bármely további provokáció” esetén.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!