eur:
394.17
usd:
365.31
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Meglepően dönthet a sok bizonytalan szavazó

A radikális baloldali jelölt előretörése és a szélsőjobboldal visszaszorulása figyelhető meg a francia elnökválasztási kampány finiséhez közeledve. A választók között sok a bizonytalan, és egyre kevesebben hisznek a közvélemény-kutatásoknak.

Két héttel a francia elnökválasztások első fordulója előtt egyre szorosabbá válik a küzdelem a legesélyesebb jelöltek között. Bár a felmérések hitelességét egyre inkább megkérdőjelezik Franciaországban, az egyik meglepetést mégis a radikális baloldal jelöltjének előretörése jelenti.

A szélsőjobboldali Marine Le Pen és a magát függetlenként bemutató Emmanuel Macron támogatottsága enyhén csökken, a jobboldali Francois Filloné és a radikális baloldalt képviselő Jean-Luc Melenchoné pedig erősödik.

Röviden így összegezhetők az elmúlt napokban megjelent közvélemény-kutatások eredményei.

A legfrissebb, az Elabe nevű intézet felmérése szerint Marine Le Pen és Emmanuel Macron fej-fej mellett, 23,5 százalékon állnak, mindkettőjük támogatottsága enyhén csökkent az elmúlt napokban. Francois Fillon 19 százalékkal harmadik, Jean-Luc Melenchon 17 százalékkal a negyedik helyre küzdötte fel magát. Ez utóbbi politikus eredménye komoly meglepetésnek számít, megerősödése Benoit Hamon szocialista jelölt mélyrepülését okozza, támogatottsága ugyanis a szimbolikusnak számító 10 százalék alá, egészen pontosan kilenc százalékra süllyedt.

Más felmérések Marine Le Pen-t továbbra is első helyre teszik, második helyen Emmanuel Macron, harmadikon Francois Fillon áll. A közvélemény-kutatók azonban egyre óvatosabbak, hangsúlyozva, hogy eredményeik csupán egy adott pillanat lenyomatát mutatják. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a választási kampány botrányai, váratlan fordulatai, például az, hogy számos vezető szocialista politikus saját jelöltje helyett Macront támogatja,

elbizonytalanították a választókat.

Ennek egyik következményeként a határozatlan szavazók aránya nagyon magas, 40 százalék körül mozog, ami azt jelenti, hogy a franciák jelentős része valószínűleg a szavazófülkében hozza meg a döntését. A zavart az is erősíti, hogy a választók nem hisznek a közvélemény-kutatásoknak, sokak szerint azok túlbecsülik a média nagy része által támogatott Emmanuel Macron eredményét és alábecsülik Francois Fillon-ét.

Apropó média: több elemző hónapok óta azt állítja, hogy a francia média elfogult Macron javára, amit az érintettek igyekeztek rendre cáfolni. Ezt a vélekedést most a Challenges című balliberális gazdasági hetilap munkatársai akaratlanul is megerősítették. Az újságírók egy, a napokban kiadott közleményükben kifogásolják, hogy lapjuk vezetése Emmanuel Macron pártján áll, és kiegyensúlyozottabb szerkesztői politikát követelnek.

A közvélemény-kutatókra visszatérve, sokan arra emlékeztetnek, hogy azok az elmúlt két évben többször is kudarcot vallottak előrejelzéseikben, inkább bizonyulva a manipuláció, mint a tájékoztatás eszközeinek. Így nem meglepő módon a választók egyre inkább más források, például a kanadai Filteris nevű cég számait figyelik.

Ez a társaság az internetes adatok elemzése alapján készít nem hagyományos felméréseket és korábban a Brexit, illetve Donald Trump győzelmét is előrejelezte.

E módszer szerint jelenleg Marine Le Pen áll az első helyen 23,3 százalékkal, Francois Fillon 22,72 százalékkal a második, Emmanuel Macron pedig 22 százalékkal a harmadik helyet foglalja el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×