eur:
394.15
usd:
365.3
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

"Európa nem hallgathat, amikor a tudomány elől veszik el a levegőt"

A nemrég hivatalba lépett német államelnök az Európai Parlamentben tartott bemutatkozó beszédében leszögezte, hogy minden eszközzel védeni kell az Európai Uniót, amelyet a felnövekvő nemzedék zöme immár második hazájának tekint. Frank Walter Steinmeier szerint Németországra, mint az EU legnagyobb tagállamra, különleges felelősség hárul az unió összetartásáért és fennmaradásáért. A német államfő beszédében kitért a budapesti Közép-európai Egyetem ügyére is és kijelentette, hogy Európa nem hallgathat, amikor a civil társadalom, illetve maga a tudomány elől veszik el a levegőt.

Értékes örökség az EU

Hosszan tartó tapssal zárult beszédében Frank Walter Steinmeier szenvedélyesen hitet tett az európai egyesülési folyamat mellett.

Értékes örökségnek nevezte az Európai Uniót, és úgy fogalmazott, semmiképpen sem szabad megengedni, hogy ez Európa ellenségeinek prédájává váljon. A nemrég hivatalba lépett német államfő úgy vélte, hogy

a felnövekvő nemzedék egyre szélesebb rétege az EU-t második hazájának tekinti.

Az Európai Parlament előtt tartott beszédében hangsúlyozta, hogy Németország, az unió legnagyobb tagállamaként a szervezet fennmaradásán fáradozik, mert az egyesült Európa lehet az egyedüli helyes válasz a német történelemre és földrajzi helyzetére. Ez utalás volt az ország náci múltjára és a második világháború kirobbantásában játszott szerepére.

Németül mondott beszédének egy angolul folytatott mondatával igyekezett eloszlatni azokat a vádaskodásokat, amelyek szerint Németország Európa germanizálására törekszik. Az elnök ugyanis leszögezte, hogy

a németek európai Németországot akarnak.

Brexit

Frank Walter Steinmeier nem fukarkodott Nagy-Britannia kiválásának ostorozásával sem. Mint fogalmazott, a szigetország kilépése az Európai Unióból súlyos csapás, amellyel a brit nacionalisták lelketlenül félrevezették honfitársaikat. Nincs kizárva, hogy a lépés a brit szuverenitás legnagyobb veszteségét fogja jelenteni – idézte a német államfő a Londonban sokat támadott politikust, Michael Heseltine-t.

Szabályos felelőtlenség bebeszélni a lakosságnak, hogy bármelyik európai ország egymagában és az Európai Unió nélkül nagyobb befolyással rendelkezhet és gazdasági érdekeit is jobban tudja érvényesíteni. Ennek az ellenkezője az igaz – szögezte le Frank Walter Steinmeier – ugyanis ha Európát nem segítjük hozzá, hogy teljes jogú partnerként lépjen fel a világpolitikában, akkor hamarosan más hatalmak játékszerévé válunk.

CEU-ügy

A német államfő Strasbourgban mondott beszédében kitért a budapesti Közép-európai Egyetem további fennmaradását fenyegető új törvényre is és megállapította, hogy ha a jogállamiság és az emberi jogok világítótornya akarunk lenni a világban, akkor nem lehet közömbös számunkra, amikor ezek az alapelvek Európán belül meginognak, ezért

Európa nem hallgathat, amikor a civil társadalom, sőt a tudomány elől veszik el a levegőt,

ahogy az történik éppen most Budapesten a Közép-európai Egyetemmel.

Frank Walter Steinmeier hangoztatta azt is, hogy bármilyen összetett kérdések álljanak a viták középpontjában, sohasem szabad szem elől téveszteni a legfontosabbat, azt, hogy a szabadság és a demokrácia, valamint a jogállamiság és az emberi jogok alapelvei nem képezhetik vita tárgyát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×