eur:
394.51
usd:
369.85
bux:
65193.1
2024. április 19. péntek Emma

Berlin a bevándorlók családi pótlékán takarékoskodna

Az uniós bevándorlók nem Németországban élő gyermekei után járó családi pótlék több mint fél milliárd euróval terheli Berlin költségvetését, amin a pénzügyminiszter változtatni akart, azonban az Európai Unió bizottsága tiltakozott ellene. A berlini kormány a következő ülésén körvonalazza, miként képzeli el az Európai Unió előírásainak is megfelelő takarékossági intézkedést.

 A berlini koalíció tagjai elvben egyetértenek abban, hogy az uniós bevándorlóknak juttatott családi pótlékot kordában kell tartani, de a szociáldemokraták elvetik a kereszténypárti pénzügyminiszter eredeti tervét, amelynek értelmében csak a Németországban élő gyerekek után folyósítanának járulékot.

A módosított tervről a kormány soron következő ülésén döntenek. Ennek értelmében az uniós bevándorlók hazájukban hátrahagyott gyermekei után járó családi pótlékot annak az országnak a létfenntartási költségeihez igazítják, amelyekből az érintett személy érkezett.

A terv 15 uniós tagállam polgárait érinti, köztük a magyarokat is.

A jelenlegi szabályok alapján folyósított családi pótlékhoz viszonyítva ez gyakorlatilag 50 százalékos csökkentést jelentene az EU keleti szárnyához tartozó országok esetében. A Görögországból vagy Portugáliából érkezett munkavállalók viszont már 75 százalékkal kevesebb családi pótlékra számíthatnának szülőföldjükön maradt kiskorú gyermekeik után.

Becslések szerint a múlt év végén Berlin 185 ezer ezer olyan, nem német állampolgárságú gyerek után fizetett családi pótlékot, aki nem Németországban lakik és ez több, mint fél milliárd euróba került az államkasszának.

A családi pótlék összege jelenleg az első és a második gyerek után havi 192 euró, a harmadik gyerek után 198 euró, a negyedik és az összes többi gyerek után 223 euró. A kormány elé kerülő módosító intézkedés bevezetése legalább 160 millió euró megtakarítással járna.

Ehhez azonban szükség van az Európai Unió bizottságának beleegyezésére is.

Noha ezt Brüsszelben eddig ellenezték, de a berlini kormány derűlátó, ugyanis a Nagy-Britannia és az EU viszonyának újrarendezéséről tavaly kidolgozott szerződésben már ez a téma is szerepelt.

A megállapodás azonban okafogyottá vált, miután a britek az Európai Unióból történő kilépés mellett szavaztak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×