Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Merkel-Trump találkozó: a liberalizmus és a protekcionizmus harca

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai média szerint Angela Merkel német kancellár első személyes megbeszélése Donald Trumppal lényegében nem volt más, mint a liberális világrend védelmezőjének harca a protekcionizmus zászlóvivőjével.

A fehérházi találkozót elemző német kommentárok főleg a kancellár tárgyalásainak gazdasági jelentőségét emelik ki és egybehangzó elismeréssel illetik Angela Merkel erőfeszítését a határok nyitvatartása valamint a szabad világkereskedelem fenntartása érdekében.

A Süddeutsche Zeitung nem titkolja, hogy ezen a téren

Donald Trump valószínűleg még sok bosszúságot fog okozni Angela Merkelnek,

de hangsúlyozza azt is, hogy német vállalkozások közel 700 ezer amerikai munkahelyet biztosítanak, és a beszállító cégek alkalmazottjainak a száma ennél is magasabb.

A müncheni újság utal arra is, hogy a külföldi árukra kivetett vámok emelése alighanem szintén

visszafelé sülhetne el,

mert az euró viszonylag alacsony árfolyamából kifolyólag jutányosan kínált német termékek színvonala magas és hasonló minőségű gyártmányok amerikai előállítására a jelenlegi árakon nem sok remény van.

A Märkische Zeitung szerint már azt is a kancellár győzelmének lehet elkönyvelni, ha az elkövetkező hónapok során Donald Trump nem váltja valóra a kereskedelmi háborúval kapcsolatos fenyegetéseit.

A Die Welt kommentátora már borúlátó ezen a téren, ugyanis a világ gazdaságilag vezető 20 országát tömörít G-20 hét végén Baden-Bandenban tartott pénzügyminiszteri értekezletén az amerikai küldött már elgáncsolta a szabadkereskedelem mellett érvelő zárónyilatkozat kiadását. Ebből a Die Welt azt a következtetést vonta le, hogy Angela Merkel azt remélte, hogy a fehérházi tárgyalásaival

sikerül egyengetni az utat őszi újraválasztásához,

de a jelek szerint nem vált be a számítása.

A Darmsädter Echo című napilap a találkozót illetően arra mutatott rá, hogy az amerikai-német viszony alakulása főleg attól függ, hogy a kancellárnak sikerül-e olyan kapcsolatot kiépíteni Donalt Trumppal, mint amilyet ki tudott alakítani Bush-sal és Obamával. De az is biztos, hogy Trumpnak szüksége van Merkelre, aki mind Vlagyimir Putyin orosz államfőt, mind pedig más fontos nemzetközi vezetőt sokkal jobban ismer, mint ő.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!