eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Kezdődik a politikai szappanopera

Ma tartják az első nyilvános meghallgatást az amerikai kongresszusban Donald Trump elnök választási stábja és Oroszország állítólagos kapcsolatairól. Téma lesz még az elnök vádja is, hogy elődje, Barack Obama megfigyeltette őt. Meghallgatják az FBI és a Nemzetbiztonsági Ügynökség vezetőjét is.

Valóságos politikai szappanopera helyszíne lesz hétfőn Washington, ahol egy kongresszusi meghallgatáson Trump-elnök stábja és Oroszország lehetséges kapcsolatait vizsgálják, de ahol téma lesz a Trump által megfogalmazott vád is, az, hogy elődje, Barack Obama lehallgattatta az akkor még csak megválasztott elnököt.

A nyilvános bizottsági ülésre beidézték James Comeyt, a Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI és Michael Rogers tengernagyot, a Nemzetbiztonsági Ügynökség, az NSA igazgatóját,

ami különösen érdekessé teszi az eseményt.

Ez lesz az első hivatalos meghallgatás a nyomozásban, amelynek során kongresszusi képviselők faggatják majd a biztonsági főnököket.

Devin Nunes, a kongresszusi Hírszerzési Bizottság republikánus elnöke többször is azt mondta: nincs bizonyíték az egykori Trump-stáb és Oroszország közötti jogsértő kommunikációra. Mint a Washington Post megjegyzi, Nunes eddig arra koncentrált, hogy a médiának szivárogtató illetékesek után nyomozzon, mert

a szivárogtatást nagyobb bűncselekménynek tartja.

A Trumppal nemigen szimpatizáló Post is elismerte: Michael Flynn, távozni kényszerült nemzetbiztonsági tanácsadó és a vizsgálattól visszalépett Jeff Sessions igazságügyminiszter esetében sem az volt a gond, amiről az orosz nagykövettel tárgyaltak, hanem az, hogy

félrevezették az alelnököt és a törvényhozókat.

A meghallgatás hamar pártpolitikai csatává válhat, ha a demokraták nemcsak az elnök magasrangú beosztottjai és az orosz nagykövet kapcsolataira figyelnek, hanem a volt Trump-kampánystáb embereire is. Trump volt kampánymenedzserének, Paul Manafortnak és Carter Page volt tanácsadónak is voltak üzleti érdekeltségei Oroszországban.

Az amerikai média szerint az FBI és az Igazságügyminisztérium

az elnök háta mögött nyomoz

azzal kapcsolatban, hogy Moszkva tavaly beavatkozott volna-e az amerikai elnökválasztási kampányba. Comey FBI-főnök eddig hallgatott, de most rákényszeríthetik, hogy ismerje el: valóban folyik ilyen nyomozás.

Ennek kapcsán felmerülhet, hogy Trump környezetét nem a New York-i Trump toronyban figyelték meg.

Közben egyre nagyobb nyomás nehezedik az elnökre, hogy vonja vissza azt a vádat, amely szerint elődje, Barack Obama lehallgattatta.

Miközben Nunes bizottsági elnök az oldalára állt abban, hogy szerinte nem volt jogszerűtlen kapcsolat Trump és az oroszok között, ugyanő azt mondta:

nincs bizonyíték arra sem, hogy az Obama-féle Fehér Ház lehallgatta volna Trumpot.

Még republikánus és demokrata képviselők is a vád visszavonására sürgették az elnököt, de ő erre eddig nem volt hajlandó.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×