eur:
393.82
usd:
365.52
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Durvul a kampány Németországban

Három tartományban lesz idén Németországban választás, ősszel pedig országos választás keretében dönt a lakosság arról, hogy milyen összetételű kormány intézze az elkövetkező négy esztendőben az államügyeket, illetve kinek a vezetése alatt álljon majd az új koalíció Berlinben.

A berlini kormányban résztvevő két kereszténypárt a napokban hosszas viták után végül is megállapodott abban, hogy közös kancellár-jelölttel lép fel a szeptemberi választáson és ő Angela Merkel lesz.

A német állami tévécsatorna legfrissebb felmérése alapján azonban a szociáldemokrata Martin Schulz népszerűsége máris meghaladja Angela Merkelét, és ha ma tartanák az országos választást, a jelenlegi kancellár elbúcsúzhatna eddig tisztségétől.

Szeptemberig persze váratlan fejlemények is befolyásolhatják a szavazópolgárokat. Martin Schulzcal szemben máris olyan dokumentumok kerültek napvilágra, amelyek szerint a politikus az Európai Parlament elnökeként pártérdekeket érvényesített, kijátszott uniós rendelkezéseket, sőt német nemzeti érdekek ellen is fellépett.

A kilencoldalas dokumentumot a két német kereszténypárt európai parlamenti képviselői állították össze és a nevükben nyilatkozó Herbert Reul egy tévéinterjúban leszögezte, hogy az adatok semmiféle övön aluli támadást nem tartalmaznak.

A Szociáldemokrata Párt főtitkára egyszerűen Schulz lejáratását célzó mesterkedésnek minősítette az állításokat, amelyeket – szerinte - már rég kivizsgáltak és légből kapottnak nyilvánítottak. A szintén szociáldemokrata Barbara Hendrix építésügyi miniszter pedig arra mutatott rá, hogy a vádaskodással a kereszténypártok közvetve beismerik, mennyire tartanak Martin Schulz fellépésétől.

Az ügyben megszólalt Wolfgang Schäuble kereszténypárti pénzügyminiszter is, aki a SPIEGEL hírmagazinnak adott interjúban Donald Trump amerikai elnökhöz hasonlította Schulzot, mert hasonlóan populista hangnemben beszél a társadalom megosztottságáról, és magát az eliten kívüli, elnyomott helyzetű politikusként igyekszik beállítani, holott évtizedeken át tagja volt az Európai Parlamentnek.

Hogy a közvéleményt mennyire sikerül meggyőzni a kancellár kihívójával szemben felmerült bírálatok, megmutatkozik majd a jövő hónap végén esedékes szárvidéki, majd pedig a májusban tartandó schleswig-holsteini és északrajna-vesztfáliai tartományi választáson is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×