eur:
393.76
usd:
367.93
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Így ünnepelték Fa Nándort

Szimpátiával és nagy tisztelettel üdvözölte a francia média a szerdán pár perccel dél előtt, a Vendée Globe vitorlásverseny nyolcadik helyezettjeként befutott Fa Nándort.

Amint a Le Figaro című napilap precízen megjegyezte, Fa Nándor egészen pontosan 93 nap, 22 óra, 52 perc és 9 másodperc alatt kerülte meg a földet a Spirit of Hungary nevű vitorlásával, és február 8-án 11 óra 54 perckor futott be a Les Sables-d'Olonne-i kikötőbe.

Bár az itteni média elsősorban a francia versenyzőkre koncentrált, az elmúlt hónapokban Fa Nándorról megjelent írások azt mutatják, hogy a magyar versenyzőt erős szimpátiával követték a szakújságírók, aminek az egyik oka az, hogy kora miatt a Vendée Globe egyik « nagy öregjét » tisztelték benne. Amúgy az idei futam legidősebb versenyzője nem ő, hanem a várhatóan a 14. helyre befutő amerikai Rich Wilson, aki 66 éves.

De a magyar vitorlázó szívóssága mellett az újságírók leginkább arra csodálkoztak rá, hogy Fa Nándor ismét maga építette hajóval vágott neki a versenynek, és amint a La croix című katolikus napilap megjegyezte, a hajózást is autodidakta módon tanulta meg. Ami sokak szerint azért is figyelemre méltó, mert egy tengerrel nem rendelkező országból származó versenyzőről van szó.

A La croix külön kiemelte, Fa Nándor fő célja az volt, hogy végig versenyben maradjon, emlékeztetve: 1996-ban egy teherhajóval történt ütközését követően a szintén saját építésű vitorlása annyira megsérült, hogy nem tudta folytatni az útját. Nem véletlen, hogy szerdán minden, a témával foglalkozó elemző egyetértett abban, hogy a húsz év után a versenybe visszatért magyar hajós egy « nagyon szép » nyolcadik helyezést ért el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×