eur:
392.72
usd:
366.34
bux:
66717.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A Brenner-hágónál és Szlovákiánál erősítenének az osztrákok

Az illegális bevándorlók számának csökkentése érdekében az osztrák-szlovák határ ellenőrzését szorgalmazza Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter. A miniszter indoklása szerint az embercsempészek az utóbbi időben jellemzően a osztrák-szlovák határszakaszon áthaladó útvonalat választják ki arra, hogy a menekülteket Ausztriába szállítsák.

Az osztrák védelmi miniszter szerint az ellenőrzésékre elsősorban az Ausztria és Olaszország közötti Brenner-hágónál és az osztrák-szlovák határon lenne szükség.

Indoklása szerint azért, mert az embercsempészek az utóbbi időben jellemzően ezt a két útvonalat választják ki arra, hogy a menekülteket Ausztriába szállítsák.

 „Az ellenőrzéseket a szlovákokkal közös határvonalon is erősítenünk kell. Alsó-Ausztriában – ahol szomszédaink a szlovákok – fogtuk el az év eleje óta a legtöbb menekültet. A vonatokon is növelnünk kell az ellenőrzések számát” – jelentette ki Hans Peter Doskozil.

 A tárcavezető azért fogalmazott így, mert a migránsok egyre gyakrabban vasúton jutnak be Ausztriába. Doskozil szerint a kibővített határellenőrzés miatt a rendőrség és a katonaság bevethető állományának bővítésére van szükség. A védelmi tárca ezért azt tervezi, hogy 100 katonát csoportosít át, akiknek feladata a vasúti ellenőrzés lesz.

A szociáldemokrata miniszter azt is javasolta, hogy szorgalmazzák a menekültek önkéntes kiutazását. Eszerint akiknek elutasították a menedékkérelmét, azokat olyan központokban helyeznék el, ahol a származási országukba történő visszatéréshez szükséges információkat megkapják.

Szlovákia úgy döntött, a jövőben is hajlandó segíteni Ausztriának az osztrák menedékjogot kérő migránsok bősi menekültközpontban történő elhelyezésében. Az ez ügyben 2015-ben aláírt, két évre szóló kétoldalú megállapodás idén augusztusban telik le. Ha azonban szükségessé válik, akkor a szlovák belügyi tárca a jövőben is kész felkínálni a segítségnyújtás ilyen formáját. A szlovák belügyminisztérium azt is megerősítette, hogy a két érintett állam között már tárgyalások folynak a további együttműködésről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×