eur:
393.47
usd:
367.69
bux:
66212.24
2024. április 25. csütörtök Márk
Obama megkegyelmezett a WikiLeaks szivárogatójának

Obama "megkegyelmezett" a WikiLeaks szivárogatójának

Barack Obama távozó amerikai elnök egyik utolsó rendeletével gyakorlatilag kegyelemben részesítette Chelsea Manning bebörtönzött katonát, aki az amerikai történelem legnagyobb kiszivárogtatásával segítette az átláthatóságért küzdő WikiLeaks-oldalt.

2007. július 12. Bagdad – két amerikai Apache helikopter géppuskatüzet zúdít a levegőből az utcán sétáló emberekre. Ellenséges fegyvereseknek nézték őket, köztük a Reuters kamerát cipelő fotósát, akit kollégájával és másokkal együtt agyonlőttek.

Amikor egy furgon jön a halottakért és sebesültekért, azon türelmetlenkednek, hogy mikor nyithatnak tüzet, majd azt is szétlövik. Amikor kiderül, hogy gyerekek ültek a sebesültekért érkezett kocsiban, - a pilóták azon élcelődnek, „nem kellett volna csatába hozni őket”.

Ez a videó volt az egyik olyan kiszivárogtatott anyag, amely megalapozta a WikiLeaks hírnevét, a forrás pedig a Bagdadban hírszerzési elemzőként dolgozó Bradley Manning volt.

Az amerikai közlegény több, mint 700 ezer dokumentumot, videót, hadijelentést és diplomáciai táviratot adott át a Julien Assange által alapított WikiLeaksnek.

Manning a vizsgálati fogság idején közölte, hogy nőnek tartja magát és Chelsea-nek kezdte magát nevezni, miközben egy amerikai hadbíróság 35 év börtönre ítélte.

Ironikus módon az Obama-kormányzat most hét évre csökkentette büntetését, miközben Assange-t továbbra is bíróság elé akarja állítani, ami miatt a WikiLeaks-alapító öt éve él Londonban, a neki menedéket nyújtó ecuadori nagykövetségen.

A Fehér Ház tagadta, hogy kapcsolat lenne a Manningnek adott de facto kegyelem és aközött, hogy Assange azt mondta: elfogadja, hogy kiadják az Egyesült Államoknak, ha Manninget elengedik. A volt katona most lerövidített büntetése azt jelenti, hogy május közepén szabadulhat.

Amerikai republikánus politikusok felháborodva fogadták Obama döntését: „Chelsea Manning árulása amerikai életeket sodort veszélybe és legérzékenyebb titkainkat tárta a nyilvánosság elé” – mondta Paul Ryan kongresszusi elnök.

„Nem kéne mártírként bánni az árulóval” – mondta Tom Cotton republikánus szenátor.

A pénteken távozó Obama elnök azt mondta: azért rövidítette le Manning büntetését, mert hasonló bűnöket elkövetett elítéltek büntetése is rövidebb.

A Manning ténykedése nyomán ismertté vált WikiLeaks oldal az idén épp Barack Obamának és az általa támogatott Hillary Clinton elnökjelöltnek okozott fejfájást, amikor publikálta a Demokrata Párttól ellopott, kínos tartalmú emaileket. Obama és Clinton Oroszországot vádolta az ezt elősegítő hekkertámadásokkal, Assange azonban tagadta, hogy orosz állami forrásból kapta volna meg az emaileket. Azt is hozzátette: a Demokraták annyira hanyagok voltak, hogy egy tizenéves is fel tudta volna törni email-fiókjaikat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×