eur:
394.9
usd:
371.61
bux:
66337.46
2024. április 16. kedd Csongor

A külföldre vándorlóknak csak fele tér vissza

Szlovákia lakossága az elmúlt 15 évben 300 ezerrel, vagyis 5 százalékkal csökkent, derült ki a szlovák pénzügyminisztérium adataiból. Az elvándorlás csaknem 45 millió eurós veszteséget jelent az országnak.

 A szlovák lakosság csökkenésének legfőbb oka a külföldre vándorlás és a kedvezőtlen demográfiai folyamatok.

Szlovákiát az Európai Unióba való belépést követően hagyta el a legtöbb ember, két év alatt több mint 200 ezren távoztak külföldre. A feljegyzett adatok szerint a közelmúltban nagyjából 15 ezren vándoroltak ki évente. Az idegenben szerencsét próbálóknak megközelítőleg a fele tér vissza néhány év után.

 „A külföldre költözés nem jelent feltétlenül vesztes csatát, mert az emberek jó tapasztalatokat szereznek. Amit erősíteni kell, az a motiváció a későbbi hazaköltözésre” – fejtette ki Lucia Šramková, a Szlovák Pénzügypolitikai Intézet igazgatója.

 Az adatok azt mutatják, hogy évente nagyjából 6 ezren viszont nem térnek vissza hazájukba, a leggyakrabban a kedvezőtlen hazai munkafeltételek miatt. Az elvándorlás csaknem 45 millió eurós veszteséget jelent Szlovákiának. A külföldről hazatérőket segítő LEAF civil szervezet felmérése szerint az elvándorlók egynegyede egyáltalán nem kíván a jövőben visszatérni hazájába, további egynegyede igen, a megkérdezettek fele pedig mérlegeli a hazatérést. Leginkább a honvágy húzza haza a külföldön élőket, egyharmaduk pedig szívesen tenne azért valamit, hogy javítson az itthoni életkörülményeken. „Annak lehetősége, hogy segíthetnek a hazájukban, számukra a legfontosabb a döntéshozásban, vagyis csak ezért szeretnének hazatérni” – tette hozzá Michal Kovács, a civil szervezet tagja.

 Szlovákiában tavaly indult be a Hazatérő program, amelynek célja, hogy hazacsábítsa a külföldön tevékenykedő kutatókat. Szakemberek szerint azonban a program nem érte el célját, a 10 ezer eurós támogatás ellenére eddig csak négy kutató hagyta ott külföldi megbízatását, és tért vissza Szlovákiába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Az elmúlt években többször is felmerült már, hogy Tajvant egy elsöprő kínai invázió fenyegeti, ennek pedig már a lehetséges időpontjai is felmerültek. Számos írás foglalkozott azzal, hogy katonai szempontból milyen lehetőségek vannak, azonban sokkal kevesebb vette górcső alá, hogy a társadalomra milyen hatást gyakorolna egy esetleges háború. A The Diplomat elemzése most az ukrajnai háborút példának véve elemezte a lehetséges forgatókönyveket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×