eur:
395.28
usd:
366.7
bux:
65382.19
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Hattyúkat pusztít a madárinfluenza

A révkomáromi járásbeli Nagykeszi községben találták meg Szlovákiában a madárinfluenza újabb központját, a település határában tömegesen pusztultak el a hattyúk. A hét elején a kassai állatkert madárállományát támadta meg a betegség, ami miatt bezárták az állatkertet. Csehországban több hattyút és két kisebb baromfitelepet is sújt a megbetegedés.

Nagykeszin a helyi vadászegyesület gazdája jelentette be, hogy a község előtt található tavon tömegesen pusztultak el a hattyúk, összesen 26 darab. Az elhullt madarakból vett minták kivizsgálása során beigazolódott a H5 altípusú aviális influenza gyanúja.

Az állategészségügyiek a tűzoltókkal, illetve a magánterület tulajdonosával együttműködve eltávolították a madártetemeket. A tűzoltók védőruhában végezték a likvidációt, a területet pedig speciális anyaggal, klóraminnal permetezték le. A Regionális Közegészségügyi Hivatal a környező három falu számára is előzetes intézkedéseket javasolt.

A nagykeszi volt a harmadik madárinfluenzás eset Szlovákiában, de az első, amelynél szabadon élő madarak pusztultak el – tájékoztatott az Élelmiszer-ipari és Állategészségügyi Felügyelet. A második esetet a kassai állatkertben észlelték. Az állatkert állatorvosa január 2-án arról tájékoztatott, hogy az állomány négy pézsmarécéjénél a klinikai tünetek megjelenését észlelte. A madarakat befogták és elpusztították, a tetemeket még aznap elküldték a Zólyomi Állategészségügyi Intézetbe. A laboratórium valamennyi levett és elküldött mintában visszaigazolta a madárinfluenzát. A fertőzés gócpontjaként a kassai állatkertet jelölték meg, melyet azonnal lezártak a látogatók előtt.

Legelőször a karácsonyi ünnepek alatt ütötte fel a fejét a madárinfluenza, Pozsonyhidegkúton 65 tyúk pusztult el egy magántenyészetben. A tojást és a húst a tenyésztő szerint csak saját maguk fogyasztották, és nem kerültek be az üzletláncokba.

Csehországban is jelen van már a madárinfluenza: a betegség megfertőzött több hattyút az ország déli részén, és két kisebb baromfitelepet is sújt a megbetegedés. Az állatorvosi szolgálat az erősen fertőző H5 típusú vírus jelenlétét erősítette meg, s nem zárja ki, hogy az N8-as altípus fertőzte meg a szárnyasokat. Ennek kiderítésére további teszteket végeznek. Tíz év óta nem fordult elő ilyen eset Csehországban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×