Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Visszafoglalták" Aleppót

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szíriai hadsereg közölte, hogy immár teljes egészében ellenőrzi Aleppó városát, miután az utolsó néhány ezer ellenzéki harcos és polgári lakos is elhagyta a korábban lázadók uralta negyedeket. Közben Putyin orosz elnök a Szíriába vezényelt katonai egységeket méltatta.

Bár a hideg idő és a havazás fékezte az evakuálást, a szíriai hadsereg azt állítja, hogy mostanra teljes ellenőrzése alá vonta a négy éven át a lázadók erősségének számító Kelet-Aleppót.

Becslések szerint a szíriai polgárháború eddig 300 ezer halottat követelt és az ország második városának megszerzése az Aszad-rendszer eddigi legnagyobb hadisikere.

Csütörtökön körülbelül négyezer ellenzéki harcos és polgári lakos távozott a városból. A szembenálló felek helyi tűzszüneti megállapodása nyomán legkevesebb 34 ezer ember – polgári lakos és lázadó harcos – hagyta el a hét folyamán Kelet-Aleppót.

A konfliktus idején kormánykézen maradt nyugati városrészben lövöldözéssel, tűzijátékkal és utcai mulatságokkal ünnepelték az eseményt az emberek.

Ünnepi hangulatban volt a szíriai kormányt, Aszad elnök rezsimjét támogató Vlagyimir Putyin orosz elnök is. A moszkvai Védelmi Minisztériumban, katonai főparancsnokok előtt elmondott beszédében méltatta az orosz erők szíriai teljesítményét. A hadsereg harckészültsége „jelentősen javult”, de a fejlesztést folytatni kell, hogy bármely katonai fenyegetést semlegesíteni tudjon a haderő.

Ennek részeként az orosz elnök a nukleáris rakétarendszerek megerősítésére is felszólított, hasonlóan ahhoz, ahogy a tengerentúlon Donald Trump megválasztott amerikai elnök is megjegyezte: addig kell folytatni az atomfegyverkezést, amíg „észhez nem tér a világ”.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt mondta: az orosz légicsapások 35 ezer lázadó harcossal végeztek és véget vetettek a közel-keleti forradalmaknak. A miniszter állítása szerint emellett 725 kiképzőtábort, 405 fegyvergyárat és 1500 hadieszközt semmisítettek meg.

Közben a Kelet-Aleppóból evakuáltak nagy részét az iszlamista lázadók kezén lévő Idlib tartományba vitték. Az ENSZ főmegbízottja szerint ez a tartomány lehet „a következő Aleppó”, ha Aszad innen is ki akarja szorítani a felkelőket.