eur:
393.17
usd:
367.88
bux:
65949.18
2024. április 24. szerda György
Visszafoglalták Aleppót

"Visszafoglalták" Aleppót

A szíriai hadsereg közölte, hogy immár teljes egészében ellenőrzi Aleppó városát, miután az utolsó néhány ezer ellenzéki harcos és polgári lakos is elhagyta a korábban lázadók uralta negyedeket. Közben Putyin orosz elnök a Szíriába vezényelt katonai egységeket méltatta.

Bár a hideg idő és a havazás fékezte az evakuálást, a szíriai hadsereg azt állítja, hogy mostanra teljes ellenőrzése alá vonta a négy éven át a lázadók erősségének számító Kelet-Aleppót.

Becslések szerint a szíriai polgárháború eddig 300 ezer halottat követelt és az ország második városának megszerzése az Aszad-rendszer eddigi legnagyobb hadisikere.

Csütörtökön körülbelül négyezer ellenzéki harcos és polgári lakos távozott a városból. A szembenálló felek helyi tűzszüneti megállapodása nyomán legkevesebb 34 ezer ember – polgári lakos és lázadó harcos – hagyta el a hét folyamán Kelet-Aleppót.

A konfliktus idején kormánykézen maradt nyugati városrészben lövöldözéssel, tűzijátékkal és utcai mulatságokkal ünnepelték az eseményt az emberek.

Ünnepi hangulatban volt a szíriai kormányt, Aszad elnök rezsimjét támogató Vlagyimir Putyin orosz elnök is. A moszkvai Védelmi Minisztériumban, katonai főparancsnokok előtt elmondott beszédében méltatta az orosz erők szíriai teljesítményét. A hadsereg harckészültsége „jelentősen javult”, de a fejlesztést folytatni kell, hogy bármely katonai fenyegetést semlegesíteni tudjon a haderő.

Ennek részeként az orosz elnök a nukleáris rakétarendszerek megerősítésére is felszólított, hasonlóan ahhoz, ahogy a tengerentúlon Donald Trump megválasztott amerikai elnök is megjegyezte: addig kell folytatni az atomfegyverkezést, amíg „észhez nem tér a világ”.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt mondta: az orosz légicsapások 35 ezer lázadó harcossal végeztek és véget vetettek a közel-keleti forradalmaknak. A miniszter állítása szerint emellett 725 kiképzőtábort, 405 fegyvergyárat és 1500 hadieszközt semmisítettek meg.

Közben a Kelet-Aleppóból evakuáltak nagy részét az iszlamista lázadók kezén lévő Idlib tartományba vitték. Az ENSZ főmegbízottja szerint ez a tartomány lehet „a következő Aleppó”, ha Aszad innen is ki akarja szorítani a felkelőket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban telik a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×