eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Hekkelik az ukránoknak adott amerikai drónokat

Hekkelik az ukránoknak adott amerikai drónokat

Nem váltak be az Ukrajnának adott amerikai drónok. A katonai célokra használt eszközök rádió-kommunikációját eredményesen tudták zavarni a szeparatisták, sőt, fel is tudták törni a szoftvert.

„Ha rajtam múlna, visszaküldeném őket” – mondta Natan Chazin, az ukrán hadsereg egyik tanácsadója azokról a mini-drónokról, amelyeket az Egyesült Államok szállított le Kijevnek az oroszajkú kelet-ukrajnai felkelők elleni harcra.

Washington többmillió dollárt költött a programra. Ennek keretében kézből indított, Raven RQ-11B típusú könnyű drónokkal látták el az ukrán erőket, hogy azok meg tudják figyelni a harcmezőt.

Úgy tűnik azonban, hogy a felkelők sokkal fejlettebb katonai technológiát használnak, mint amire az afganisztáni, iraki és szíriai tapasztalatok alapján a nyugatiak számítottak – jegyzi meg a Reuters.

Az Ukrán Légierő parancsnoksága elismerte a Reutersnek, hogy a felkelők és állítólagos orosz támogatóik zavarni tudják az eszközök által küldött analóg videó-jelet és adatforgalmat.

Név nélkül nyilatkozó amerikai illetékesek azt mondták: az oroszok elektronikai háborús képességei sokkal jobbak, mint amire a konfliktus kezdetén számítottak.

Ráadásul a drónokat késedelmesen szállították le Kijevnek és mire az ukránok megkapták azokat, sokkal kevésbé voltak hatásosak.

Az év első felében 38 ukrán diák kapott kiképzést az eszköz használatára az amerikai hadsereg egyik alabamai támaszpontján.

Egy neve elhallgatását kérő ukrán illetékes azt mondta, hogy a drónokat a keleti országrészben, az úgynevezett Anti-terrorista Hadműveletben alkalmazzák.

A korábban idézett katonai tanácsadó szerint azonban a távirányítású eszközök sebezhetők, mert az ellenség láthatja rajtuk keresztül az ukrán állásokat és könnyen a földre szállíthatja a drónokat. Egy másik katonai szakértő „kőkorszakinak” nevezte az ukrán erőknek adott eszközt.

Az Egyesült Államok 600 millió dolláros kiképzési és ellátási programot indított az ukrán erők számára, amelynek keretében halált nem okozó katonai felszerelést is szállított. A Raven-drónok árát 12 millió dollárra becsülik, ami hadikiadásként elhanyagolható összegnek számít.

Kérdés, hogy mit lép majd a Moszkvával barátságosabb viszonyra törekvő és januárban hatalomra lépő Donald Trump megválasztott amerikai elnök – visszafogja az Ukrajnának adott támogatást vagy növeli azt?

Közben az amerikai hadsereg még mindig használ Raven felderítő-eszközt, igaz a drón fejlettebb, digitális változatát.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×