eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Erdogan igyekszik elkerülni, hogy ismét összevesszen Putyinnal

Erdogan igyekszik elkerülni, hogy ismét összevesszen Putyinnal

Miközben Moszkvába szállították az Ankarában meggyilkolt orosz nagykövet koporsóját, a török hatóságok mindent megtettek, hogy értésre adják: nem akarják, hogy a gyilkosság miatt megromoljon a két szomszéd épphogy javulni kezdett viszonya.

Andrej Karlov nagykövet koporsót török díszőrség vitte az esenbogai reptéren várakozó orosz géphez. Szokatlan módon - annak ellenére, hogy Törökország iszlám hagyományú ország-, egy orosz pravoszláv pópa is részt vehetett a szertartáson.

Közben török külügyi vezetők közölték: az orosz nagykövetség utcája a meggyilkolt diplomata nevét viseli majd. És bár a szíriai háborús pusztítás miatt az oroszokra különösen haragszik a török közvélemény nagy része, Erdogan elnök kormánya számára gazdasági és geopolitikai okok miatt fontos a Moszkvával való jó viszony.

Maga Erdogan elmondta: Putyinnal folytatott telefonbeszélgetése során megállapodtak, hogy fokozzák a terror-ellenes együttműködést.

Közben a török rendőrség legkevesebb 12 embert tartóztatott le a gyilkosság nyomán. Köztük vannak a gyilkos, Mevlüt Mert Altintas rokonai és egyik szomszédja. Letartóztatták az izmiri rendőrakadémia egyik munkatársát is – itt volt hallgató a későbbi gyilkos – és azzal vádolták meg, hogy gülenista, azaz a török állam ellenségének kikiáltott és amerikai emigrációban élő Fetullah Gülen hitszónok követője.

A támadó szavai ugyanakkor arra utaltak, hogy a radikális iszlamista ideológia híve volt.

A hatóságok négy olyan rendőrt is őrizetbe vettek, akik Altintassal egyidőben léptek szolgálatba. A hatóságok szerint gülenisták intézték el, hogy a Altinast felvegyék a rendőriskolába és azt állítják: a jelek arra utalnak, hogy maga a gyilkos is az Erdogan elnököt bíráló Gülen szervezetébe tartozik.

Erdogan azzal vádolja a hitszónokot, hogy „párhuzamos államot” épített ki és hívei alvó ügynökökként várják, hogy szembeszálljanak a törvényes török hatalommal. Maga Gülen viszont különösen határozott hangon ítélte el az orosz követ meggyilkolását és elutasította, hogy köze lett volna a tetthez:

„Sokkolt és mélységes szomorúsággal töltött el az orosz nagykövet tragikus halála. Határozottan elítélem ezt a szörnyűséges terrortámadást” – írta közleményében a hitszónok.

A török hatóságok 2014 óta követelik az Egyesült Államoktól, hogy adják ki nekik Gülent.

Közben az ankarai és berlini eseményekre reagálva Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította az orosz titkosszolgálatokat, hogy erősítsék meg a biztonsági intézkedéseket és leplezzék le „az Oroszország elleni terveket, bárhonnan is származzanak azok”.

Putyin erre a biztonsági dolgozók napján tartott ünnepi beszédében tért ki.

Az orosz elnök korábban részvétét nyilvánította Merkel német kancellárnak a berlini gyilkosságok miatt – annak ellenére, hogy a kancellár stábja attól tart, hogy a Kreml be akar avatkozni a közelgő német választásokba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×