Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A királynő felrúgja a hagyományokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kilencvenegyedik évébe lépett II. Erzsébet brit királynő. Jó egészségnek, teljes szellemi frissességnek örvend, megélheti a 100 évet, mint ahogyan az anyakirálynő megélte. De úgy érzi, ennek érdekében jobb, ha többet pihen, tehát az általa patronált 600 intézmény közül huszonötnek a védnökségét most feladja.

Az, hogy II. Erzsébet királynő több mint 600 egyesületet és intézményt patronál, megerőltető feladatnak tűnik, de a védnökség sok esetben névleges. Ám egyik-másik sűrű megjelenést, valódi törődést jelentett, és a királynő ezeket most népes családja arra érdemes tagjaira ruházza át.

A wimbledoni teniszbajnokság patronálása átszáll a királynőről unokája, Vilmos herceg teniszrajongó hitvesére, a cambridge-i hercegnőre, Katalinra, a Barnado árvaházhálózat védnöksége a cornwalli hercegnőre, Kamillára. A sportos Harry herceg tölti majd be helyette a rögbiszövetség díszelnöki tisztét. Más veszi át a menhelyi kutyák londoni telepének és a bántalmazott gyerekeket védő szervezet patronálását.

A királynő férje, Fülöp herceg is feladta egy sor egyesület védnökségét öt éve, a kilencvenedik születésnapja után.

II. Erzsébet trónralépése, 1952 óta volt a wimbledoni tenisztorna fővédnöke, de tudni róla, hogy a lóversenyt sokkal jobban szereti, annál is inkább, mert ott a saját lovai indulnak és nyernek. A wimbledoni bajnokságnak csak néhány mérkőzését szokta végignézni a díszpáholyból, a nyertesnek sem ő adja át a kupát, hanem a kenti herceg.

A királynő ezentúl nem lesz fővédnöke a brit Holokauszt Emléknap Trösztnek, az úszószövetségnek és az edinburgh-i fesztiválnak sem. Ezek sűrű megjelenést kívánó feladatok.

Ne felejtsük el, hogy a királynő hivatalos államfője nemcsak Nagy-Britanniának, hanem Ausztráliának, Kanadának és Új-Zélandnak is. Ez szintén ceremoniális feladatokkal jár.

Jelenleg a karácsonyi tévébeszédével van elfoglalva, amit ő maga ír meg. A Buckingham Palotában veszik fel, és karácsony napján kerül adásba. Tavaly Nagy-Britanniában hét és fél millión nézték-hallgatták, több, mint a hét bármely más műsorát.